Primul summit UE din 2012, sub amenintarea RECESIUNII. CNN: Italia si Spania par sa-si revina

Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso

Liderii Uniunii Europene se vor intalni luni la Bruxelles, in primul summit al acestui an. Vestea buna, spun jurnalistii de la CNN Money, este ca situatia Italiei si Spaniei se imbunatateste. In schimb, soarta Greciei este in continuare incerta.

Agenda oficiala se concentreaza pe gasirea unui echilibru intre aplicarea unor masuri de austeritate mult mai dure ca pana acum, provocate de nivelurile nesustenabile ale datoriilor, si politicile care vor revigora economiile celor 17 state din zona euro. De altfel, specialistii se asteapta ca economia zonei euro sa sufere o recesiune de nivel mediu in acest an, in conditiile in care guvernele taie tot mai mult din cheltuieli pentru a putea echilibra bugetele. Insa, prea multa austeritate ar putea inrautati recesiunea, spun cei de la CNN Money.

"Nu este vorba despre o alegere intre consolidarea fiscala si cresterea economica. Pur si simplu avem nevoie de amandoua", a declarat vineri Jose Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Ultimele sedinte organizate de Consiliul European in 2011 au fost marcate de intensificarea crizei in zona euro, pe fondul datoriilor publice. Acum, in conditiile aplicarii unor costuri de imprumuturi mai facile pentru Spania si Italia, oficialii spera sa aprofundeze mai bine provocarile economice si politice. Insa negocierile dificile din Grecia in privinta datoriilor au readus in atentia tuturor perspectiva infricosatoare a falimentului si, in plus, investitorii sunt ingrijorati si de situatia Portugaliei, unde costurile imprumuturilor au crescut la un nivel record saptamana trecuta.

Citește și
Fitch rating
Fitch a retrogradat cinci tari din zona euro, inclusiv Italia si Spania
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”
"Se va vorbi mult de crestere economica si austeritate. Acest lucru ne va ajuta pe termen lung si ne-ar putea ajuta sa prevenim o viitoare criza, insa nu o va rezolva pe cea din prezent." a declarat Jennifer McKeown, economist la Capital Economics in Londra.

Liderii UE vor lua in considerare, de asemenea, planuri de a angaja 22 de miliarde de euro din fonduri sociale ale UE nealocate pentru combaterea somajului in randul tinerilor din Europa. Dificultatile cu care se confrunta tinerii in a-si gasi un loc de munca au iesi puternic in evidenta in Spania, unde somajul pentru categoria de varsta 16-24 de ani a ajuns la 51,4%, noteaza publicatia britanica The Guardian, citata de Ziarul Financiar.

In Grecia, rata somajului in randul tinerilor este de 46,6%, in Portugalia de 30,7%, iar in Marea Britanie de 22%. In Romania, rata somajului pentru categoria de varsta 15-24 de ani s-a situat la 24,3% in al treilea trimestru al anului trecut. Sambata, Christine Lagarde a atentionat ca este vitala relansarea economiei zonei euro. "Cresterea economica este esentiala din multe motive, pentru locurile de munca, pentru consolidarea fiscala sau pentru incurajarea adaugarii de valoare", a spus sefa FMI.

Daca zona euro intra in recesiune, Romania va fi in dificultate si cresterea economica va fi franata

La summit-ul de la Bruxelles participa si presedintele Romaniei, Traian Basescu. El a declarat ca, daca zona euro va intra in recesiune, Romania va face tot posibilul sa-si asigure resure financiare "de oriunde".

"Luam in calcul utilizarea oricaror bani, pe care eventual nu i-am gasit pe piata sau in buget, daca lucrurile vor derapa in zona euro. Deci, noi ne asiguram resurse, stiti ca avem la dispozitie 3,5 miliarde de euro de la Fond, din care nu am tras niciun euro, desi puteam sa tragem mai bine de un miliard de euro pana acum. Ne vom asigura resurse si de la Banca Mondiala, si de la UE, de oriunde, pentru situatia in care Romania ar avea nevoie daca, spre exemplu, se prabusesc exporturile.

Trebuie sa... Romanului nu-i vom putea spune ca nu-i dam salariul pentru ca nu vom putea sa exportam in Germania. Va trebui sa avem banii de pensii si salarii, de functionarea statului, oricand la dispozitie”, a declarat presedintele Basescu.

Presedintele a mai precizat ca, daca zona euro intra in recesiune, Romania va fi in dificultate si cresterea economica va fi franata. In prezent, Romania negociaza cu Banca Mondiala o linie de credit de un miliard de euro pentru a sustine bugetul tarii, a declarat Francois Rantrua, country manager pentru Romania al BM. Astfel, Guvernul negociaza cu banca un acord preventiv de imprumut, care ii va permite sa decida mai tarziu daca va accesa sau nu fonduri, a spus Rantrua, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Banca Mondiala se va alatura FMI si UE intr-un acord financiar preventiv cu Romania, semnat in martie, dupa aprobarea liniei de credit. FMI si UE pun la dispozitia Guvernului fonduri de 5 miliarde de euro, pentru a fi accesate in cazul unor turbulente pe pietele financiare. Romania nu a tras inca fonduri din acordul cu FMI si UE.

"Romania va trebui sa indeplineasca anumite masuri, aflate in prezent in discutie. Durata liniei de credit poate fi de pana la trei ani", a spus Rantrua.

Cum vede Ion Tiriac situatia economica din Romania

Discursul presedintelui Traian Basescu a fost "o radiografie execeptionala" pentru situatia Romaniei din prezent, dar nu a oferit raspunsuri la problemele legate de criza, pe care nu le are niciun politician, a declarat omul de afaceri Ion Tiriac. "Eu asteptam acest discurs, il asteptam exact cum a venit", a spus  omul de afaceri la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El a aratat ca nu a fost dezamagit de mesajul presedintelui, dar ca acesta nu a inclus solutii. "Mie nu mi-a gasit inca nici antibioticul, nici aspirina, ca sa ma trateze (…) Nu le-a gasit pentru ca probabil nu le are. Nu-l are nimeni", a spus omul de afaceri. Tiriac a mai afirmat ca, deocamdata, nici macar liderii UE si SUA nu stiu cum sa rezolve criza din zona euro.

"Reteta nu exista. N-o are nici dumnealui, n-o are nici Merkel, n-o are nici Monti, nici Sarkozy, si mi se pare ca nici Obama nu o are", a mai spus Tiriac.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
5,3 milioane de spanioli sunt someri. Noul guvern promite ca va repune economia pe picioare
5,3 milioane de spanioli sunt someri. Noul guvern promite ca va repune economia pe picioare

Ca Spania o duce prost nu mai e o surpriza, dar noile statistici arata extrem de ingrijorator. Cifrele spun ca 23% dintre spaniolii adulti sunt someri.

Fitch a retrogradat cinci tari din zona euro, inclusiv Italia si Spania
Fitch a retrogradat cinci tari din zona euro, inclusiv Italia si Spania

Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat, vineri, cinci tari din zona euro, printre care Italia si Spania, informeaza AFP.

"Trecem prin cel mai periculos moment al istoriei".Avertismentul unui miliardar pentru intreaga lume

Investitorul miliardar George Soros a lansat un avertisment foarte serios in privinta producerii unui posibil colaps al economiei globale.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.