Primul bucurestean care a reusit sa semneze contractul de dare in plata. De ce a renuntat la casa, desi era cu ratele la zi
Un client cu un credit ipotecar, cu ratele platite la zi, a devenit primul bucurestean care a reusit sa semneze cu banca un contract de dare in plata.
Alte 2-3.000 asteapta aceeasi rezolvare, desi in multe cazuri bancile tergiverseaza procedurile. Clientii au asteptat in zadar reprezentantii bancilor, desi acestea au fost notificate.
Un client care a notificat banca in prima zi de aplicare a legii a reusit sa semneze marti contractul de dare in plata.
Adrian Cuculis, avocat: "Practic, din ceea ce stim noi in Bucuresti, discutam de prima dare in plata. In momentul de fata, reprezentantii bancii, impreuna cu fostul proprietar de apartament, se indreapta catre apartamentul acesta pentru a face un proces verbal prin care sa constate la fata locului cum arata apartamentul si cum se urmeaza sa fie facuta predarea propriu-zisa a imobilului."
Creditul a fost luat in 2006, iar dupa zece ani soldul creditului a scazut cu doar 7.000 de franci, desi titularul nu a avut nicio restanta. Intre timp, rata i-a crescut de la 1.500 la 3.400 de lei. Pentru a putea semna darea in plata, omul a avut de platit 12.000 de lei impozit catre stat.
Alti clienti i-au asteptat in zadar pe reprezentantii bancii.
Cristian Cernat, client: "Astazi m-am prezentat conform notificarii pe care am facut-o catre banca. Nu s-a prezentat nimeni din partea bancii. Tot ce au facut ei, mi-au trimis doar o notificare sa le permit accesul sa vizioneze imobilulul. In ziua in care le-am dat acordul si i-am programat sa vina sa inspecteze imobilul m-au sunat ca sunt foarte aglomerati, ca nu pot sa vina si sa stabilim o alta programare. Deci, trag de timp si cred ca nu va fi in favoarea lor."
Se estimeaza ca la nivelul intregi tari au fost depuse 3.000 de notificari pentru darea in plata.