O unitate pentru analiza folosirii banului public, in planul Ministerului Finantelor. Posibila modificare a darii in plata

Anca Dragu, ministru Finante, la Dupa 20 de ani

Ministerul Finantelor vrea sa infiinteze o divizie pentru analiza eficientei folosirii banului public, urmand ca la jumatatea anului sa apara primele rapoarte, a declarat, duminica, ministrul Finantelor, Anca Dragu, la o emisiune tv, potrivit Agerpres.

"La jumatatea anului vom avea la Ministerul Finantelor o analiza a eficientei cheltuirii banilor publici, iar aceasta analiza va cuprinde si un program de la Ministerul Sanatatii...cred ca un program de terapie intensiva pe care ei il au la minister. Ceea ce am constatat odata cu preluarea mandatului a fost lipsa analizei eficientei folosirii banului public. Aceasta analiza nu se face in Romania. Este o unitate la Ministerul Finantelor Publice, acum suntem in proces de a aduce personal in unitate, si la jumatatea anului vom avea primele rapoarte, undeva in luna iulie, probabil spre sfarsitul lunii iulie", a spus Anca Dragu.

Ministrul Finantelor a precizat ca nu este vorba despre auditarea folosirii banilor publici, ci de o analiza calitativa.

Pe de alta parte, intrebata daca in opinia sa criza din sanatate, determinata de cazul Hexi Pharma, poate fi considerata o problema de siguranta nationala, ministrul Finantelor e evitat sa dea un raspuns clar, precizand ca este, cu siguranta, o situatie care cere o reactie coerenta si ferma din partea autoritatilor.

"Discutiile au vizat masurile imediate si nu numai pe care Guvernul sa le aiba in vedere si aici ma refer la crearea unui grup interministerial care sa analizeze aceasta situatie si la noi reguli care trebuie sa fie adoptate si implementate cu privire la eficienta folosirii acestor substante. (...) Au mai fost momente fierbinti in Sanatate, au mai fost crize. Mi-e greu sa definesc acum ca fiind o situatie de siguranta nationala, dar cu siguranta este o situatie care cere o reactie coerenta si ferma din partea autoritatilor statului si acesta se va intampla la nivelul Guvernului", a afirmat Anca Dragu.

Citește și
tabara de refugiati din Idomeni, Grecia
Germania vrea ca refugiatii sa primeasca 10% din bugetul UE si un comisar european. Reactia la propunerea Berlinului
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Referitor la Hexi Pharma, ministrul Finantelor a spus ca in prezent este derulata o investigatie ANAF pentru a se vedea daca respectiva companie a facut evaziune fiscala.

"In acest moment ANAF este alaturi de alte institutii ale statului in aceasta investigatie a companiei respective si de aceea nu vom putea da mai multe declaratii la acest moment", a precizat Anca Dragu.

Dragu, despre impozitarea in cazul Legii Darii in plata:Vom veni cu o propunere pentru protejarea cazurilor sociale

Ministerul Finantelor Publice mai asteapta niste date de la Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiar-Bancare si apoi va veni cu o propunere privind impozitarea tranzactiilor in cazul Legii Darii in plata, pentru protejarea cazurilor sociale, a anuntat ministrul Finantelor.

"Legea darii in plata a fost aprobata de catre Parlament dupa dezbateri lungi de peste un an. Ea a iesit in acea forma din Parlament. Legiuitorul nu a considerat necesar sa-i scuteasca pe cei care fac uz de aceasta lege, sa-i scuteasca de aceasta impozitare pe tranzactii. Am avut discutii cu Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiar-bancare, o discutie foarte buna, discutia care practic m-a facut sa inteleg anumit aspecte ale legii si intradevar consideram ca, desi nu este vina Ministerului de Finante ca legea nu prevede scutire pentru acest tip de tranzactii, consideram protejarea persoanelor si a tranzactiilor pe un fond social. Practic este vorba sa ne concentram sa sprijinim persoanele care au singura casa si care apeleaza la darea in plata. Asteptam niste informatii de la Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiar- Bancare si dorim sa continuam analiza si sa venim cu o propunere in acest sens pentru protejarea cazurilor sociale", a mentionat Anca Dragu.

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a declarat la mijlocul saptamanii trecute, la Palatul Victoria, ca pentru o eventuala eliminare a impozitului pentru transferul de proprietate in cazul darii in plata este necesara modificarea Codului fiscal printr-o Ordonanta de Urgenta, adaugand ca trebuie analizat in ce masura acest lucru este fezabil.

Anca Dragu a spus atunci ca a avut o discutie cu Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, care a solicitat Ministrului Finantelor Publice sa elimine din Codul fiscal impozitul pentru transferul de proprietate in cazul legii darii in plata.

Ministrul Finantelor: In primele 4 luni avem un prejudiciu identificat din evaziune fiscala de 2,9 miliarde lei

Prejudiciul identificat din evaziune fiscala se ridica, in primele patru luni ale acestui an, la 2,9 miliarde lei, pierderea fiscala fiind diminuata cu 569 milioane lei, potrivit datelor prezentate duminica de ministrul Finantelor.

"Exista evaluari cu privire la evaziunea fiscala, la economia subterana. Evaluarile acestea sunt facute, in special, de institutii care au aceasta posibilitate si ma refer aici la INS (Institutul National de Statistica n.r) si chiar SRI. In primele patru luni ale anului avem un prejudiciu identificat de 2,9 miliarde lei. Avem masuri asiguratorii de 1,68 miliarde lei, avem amenzi plus confiscari de 94 milioane lei aferente prejudiciilor anterioare. Avem o diminuare a pierderii fiscale de 569 milioane lei", a spus Dragu.

Ministrul Finantelor a precizat, de asemenea,ca ANAF este in curs de implementare a unui nou sistem IT, care "va aduce munitie in plus", in combaterea evaziunii fiscale.

"Lupta cu evaziunea fiscala nu este una simpla, iar masurile pe care le are in vedere ANAF incep de acum 2-3 ani, cand ANAF s-a aflat in proces de evaluare teritoriala. Apoi, suntem in plin proces de introducere a unui sistem IT la ANAF. Practic, nici informatii de calitate nu putem sa avem, nici in timp real. Daca ministrul Finantelor vrea sa apese un buton sa vada toate incasarile in fiecare moment si pe judete este un pic mai greu in acest moment. Datele in timp real se culeg cu mai multa dificultate. Dar introducerea unui nou sistem IT, proces demarat cu ceva timp in urma si care va fi finalizat undeva in 2018-2019, va aduce munitie suplimentara ANAF in combaterea evaziunii fiscale", a explicat Anca Dragu.

Potrivit acesteia, sectoarele cu cea mai mare evaziune fiscala sunt tutun, alcool si petrol.

"Noi, din incasarile pe care le vedem si din estimari consideram ca acest proces a fost redus in timp, in special pe tigari. Am introdus aceste elemente de trasabilitate, la tigari de exemplu. Sunt multe masuri care se iau. Poate nu sunt atat de spectaculoase", a precizat ministrul Finantelor.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Toate tranzactiile de peste 15.000 de euro facute de anul viitor, declarate la Fisc. Scopul masurii propuse de MF
Toate tranzactiile de peste 15.000 de euro facute de anul viitor, declarate la Fisc. Scopul masurii propuse de MF

De la 1 ianuarie 2017, toate tranzactiile de peste 15.000 de euro facute de romani catre banci, notari sau avocati, chiar si sumele pariate in cazinouri peste acest plafon, vor fi obligatoriu raportate la Fisc.

Germania vrea ca refugiatii sa primeasca 10% din bugetul UE si un comisar european. Reactia la propunerea Berlinului
Germania vrea ca refugiatii sa primeasca 10% din bugetul UE si un comisar european. Reactia la propunerea Berlinului

Ministrul german de finante a prezentat marti un proiect suprinzator pentru rezolvarea crizei migrantilor.

"Planeta albastra Pamant". Cum arata noua moneda de 5 euro, prezentata, luni, in Germania

Ministrul bavarez de finante, Markus Sode, a prezentat luni noua moneda de 5 euro la Monetaria centrala de la Munchen.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.