Primele reactii dupa ce Germania a anuntat salariul minim de 8,5 euro/ora. Ce trebuie sa stiti inainte de a va face bagajele
Germania ar putea deveni o atractie pentru romanii care isi cauta un loc de munca in Uniunea Europeana. Guvernul de la Berlin a stabilit un salariu minim de 8,5 euro pe ora pe care sa-l primeasca orice angajat, fie ca este neamt sau strain.
Venitul lunar ar ajunge la peste 1300 de euro, adica de aproape 7 ori peste salariul minim din tara noastra.
Legea care a schimbat modul in care sunt remunerati angajatii din Germania a intrat in vigoare de la 1 ianuarie. 8,5 euro pe ora inseamna un salariu minim de peste 1300 de euro pe luna. In tara noastra este putin peste 200 de euro. Vestea a ajuns rapid in Romania. Bucatarul Marius Muntean, isi face planuri de plecare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Chiar ma gandesc si eu serios la lucrul acesta pentru ca se poate castiga destul de bine. As accepta un salariu peste 1500-1600 euro".
Romanii care muncesc in Germania ii avertizeaza pe cei care se aventureaza sa plece. La 8,5 euro pe ora vor avea o concurenta serioasa chiar din partea germanilor, care nu acceptau sa iasa din casa pentru orice suma.
"Se ajungea la o forma moderna de sclavie, oamenii erau platiti cu foarte putini bani. Se ajungea la 3-4 euro pe ora”, spune Cristinel Farsch, presedintele unei asociatii de romani din Germania.
Doina Fruhwald, are o brutarie si spune ca este de acord cu pragul de 8,5 euro pe ora. Nu crede insa ca patronii germani vor angaja la negru.
"Aici e o tara civilizata nu cred ca se va intampla asa ceva. Germanii refuzau si ramaneau in spatele asigurarilor sociale."
Pragul minim de 8,5 euro a creat probleme firmelor de transport din Romania, in conditiile in care legea se aplica inclusiv soferilor pe camioane pe perioada in care tranziteaza Germania.
"Asta o sa fie o vrajeala, noua o sa ne dea hartiile alea cu 8 euro, dar noi nu o sa vedem niciodata banii astia" , spune un sofer de TIR.
Amenda pentru cei care nu respecta salariul minim este si de o jumatate de milion de euro. Romania, dar si alte tari din regiune au sesizat Comisia Europeana in acest caz.