Premierul, despre creşterea salariilor profesorilor: Dacă îți scad veniturile, nu îți bei banii la cârciumă
Premierul Ludovic Orban a explicat, vineri, într-o conferinţă susţinută la Craiova, motivul pentru care Guvernul nu a alocat fonduri pentru majorarea salariilor cadrelor didactice, deşi creşterea ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie.
El a arătat că, pe fondul unei contracţii a economiei, Guvernul nu poate creşte salariile profesorilor, deşi iniţial au fost prevăzute fonduri în buget.
"Uitaţi-vă la datele prezentate de INS şi la prognoza privitoare la creşterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o contracţie economică, o scădere economică de 3,8%. Când îţi scad veniturile, e ca într-o familie: dacă îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă sau să îţi cumperi...", a afirmat Orban.
Şeful Executivului a arătat că majorarea salariilor nu poate avea loc în contextul în care cheltuielile bugetare au crescut ca urmare a pandemiei de COVID-19. El a dat ca exemplu domeniul sănătăţii, al cărui buget a crescut cu nouă miliarde de lei, dar şi domeniul social, căruia i-au fost alocate fonduri pentru "salvarea locurilor de muncă".
România a înregistrat o contracție economică de 12,3%
Economia României a consemnat un declin de 12,3% în trimestrul doi al acestui an comparativ cu primul trimestru, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.
Este cea mai mare scădere trimestrială de când există date statistice de măsurare a PIB, mai exact 1994.
Pe prima jumătate a anului scăderea economică este de 4,7% pe seria brută și 3,9% după ajustarea sezonieră. Dat fiind că în primul trimestru din 2020 PIB-ul a crescut cu 0,3% față de trimestrul anterior, România nu este considerată că a intrat în recesiune.
“Estimările semnal precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi sau concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi” se arată un comunicat al INS.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!