Orban anunță că Guvernul va majora pensiile cu 14%: "Este o creştere extrem de mare"

Ultima actualizare: 14-08-2020 12:41
Orban
Gandul

Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că Guvernul va creşte pensiile cu 14%, precizând că este o creştere ”extrem de mare” pe care Guvernul se angajează să o poată finanţa atât anul viitor, cât şi în anii următori.

Orban a declarat, într-o conferinţă de presă, că nicio altă ţară europeană nu a mai luat o decizie de creştere a pensiilor, potrivit News.ro.

“Guvernul pe care îl conduc va lua decizia de a creşte pensiile. Nu există nicio altă ţară europeană în care să se ia o decizie similară de creştere a pensiilor. Faţă de prognoza de creştere economică de 4,1 - 4,2%, ca urmare a crizei economice provocate de epidemie nu vom avea creştere economică, ci vom avea o contracţie economică care este estimată la 3,8% astăzi”, a afirmat Orban.

El a spus că la nivelul bugetului naţional este o scădere a veniturilor de 30 de miliarde de lei.

“Ca urmare a acestei contracţii economice, veniturile atât la bugetul de stat, cât şi la bugetul fondului de pensii, la bugetul fondului de sănătate, veniturile la bugetele locale au înregistrat scăderi semnificative. La nivelul bugetului naţional avem o scădere probabil în jur pe 30 de miliarde a veniturilor faţă de veniturile proiectate în conformitate cu previziunile şi indicatorii economici care au stat la baza elaborării proiectului legii bugetului de stat. Criza sanitară a provocat o criză economică”, a mai declarat premierul.

El a adăugat că Guvernul va creşte pensiile cu 14%.

“Guvernul va creşte pensiile şi va creşte pensiile cu un procent consistent de 14%. Va fi cuprinsă în ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară. Este o creştere extrem de mare care ne angajăm să o putem finanţa atât pe anul viitor, cât şi pe anii care vor urma. În ceea ce priveşte alte creşteri ulterioare, orice altă decizie de creştere a pensiilor va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase”, a explicat Orban.

Ministerul de Finanţe propune creşterea, de la 1 septembrie, a valorii punctului de pensie cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.

România a înregistrat o contracție economică de 12,3%

 

Economia României a consemnat un declin de 12,3% în trimestrul doi al acestui an comparativ cu primul trimestru, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Este cea mai mare scădere trimestrială de când există date statistice de măsurare a PIB, mai exact 1994.

Pe prima jumătate a anului scăderea economică este de 4,7% pe seria brută și 3,9% după ajustarea sezonieră. Dat fiind că în primul trimestru din 2020 PIB-ul a crescut cu 0,3% față de trimestrul anterior, România nu este considerată că a intrat în recesiune.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO