Poșta Română intră într-un amplu proces de modernizare. Investiții de peste 230 de milioane de lei, în următorii 5 ani
Poșta Română intră într-un amplu proces de modernizare, după ani în care oamenii au reclamat că instituția este pur și simplu depășită.
Conducerea poștei vorbește de investiții de peste 230 de miloane de lei pentru următorii cinci ani, din credite, fonduri europene sau fonduri proprii. Două depozite cu linii automatizate vor fi construite la București și Cluj-Napoca, iar oficiile poștale vor primi bani pentru digitalizare.
Una dintre cele mai mari probleme ale Poștei Române este legată de preluarea coletelor venite din afara spațiului comunitar. În Capitală sunt doar două puncte, iar cozile sunt inevitabile.
Cum deschiderea altor spatii este condiționată și de Vamă, conducerea poștei promite alte investiții care ar scurta timpii de așteptare.
Anul viitor ar urma să se deșchidă un Centrul de Tranzit la Cluj-Napoca, un uriaș depozit cu linii de sortare automatizate și peste doi ani încă unul la București.
Horia Grigorescu, directorul Poștei Române: „Aceste centre de tranzit vor oferi posibilitatea clienților și poștei de a procesa mai multe volume de trimiteri, scrisori sau colete, reducerea gradului de eroare umană, pentru că intervin procese automatizate și despre o scurtare a timpilor de distribuire, lucruri pe care oamenii le așteaptă.”
Și pentru că încă mai sunt oficii poștale în țară unde angajații scriu de mână, urmează și investiții în informatizare, în valoare totală de aproape 130 de milioane de lei. Oficiile poștale vor avea calculatoare moderne și POS-uri. Asta ar putea schimba și atitudinea angajaților, considerată de multe ori de clienți ostilă.
Horia Grigorescu, directorul Poștei Române: „În momentul în care ei nu au uneltele necesare pentru a putea să furnizeze în timp cât mai rapid și eficient, serviciul clientului este unul frustrant. Colegii mei sunt niște oameni care lucrează de foarte mulți ani în Poșta Română, unii dintre ei, și nu pe salarii foarte mari.”
Anul trecut, Poșta Română a contractat un credit pentru investiții și printre altele a fost modernizată flota de mașini. Au fost cumpărate inclusiv 15 autoutilitare electrice, dar vor urma și altele, din fonduri europene.
La capitolul schimbări, momentan doar la stadiul de idee, este o posibilă transformare a postașului, în special de la sat, în agent comunitar, după modelul francez. Adică un fel de asistent social, pentru a avea și alte venituri.
Ciprian Teleman, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Se explorează alternativa pentru ca această resursă umană foarte valoroasă și foarte atașată de comunități să poată avea activități complementare. Vorbim despre viitorul unor angajați ai poștei române de care va trebui să avem grijă.”
Conducerea Poștei Române anunță și disponibilizări. Este vorba despre personal administrativ, însă, nu despre postași. Adică vor fi desființate unele posturi care nu mai sunt de actualitate, în timp ce altele vor fi comasate. În total sunt vizați aproximativ 300 de angajați. Disponibilizările ar urma să înceapă în vară.