Trimitem anual 20.000 de fazani pe farfuriile europenilor. Pretul, prea mare pentru romani
Iata o poveste vanatoreasca, dar care ascunde si un mare sambure de adevar. Aproape 20 de mii de fazani zboara anual peste granite. Trist este ca aceasta carne, extrem de apreciata, poposeste rar in farfuriile romanilor, din cauza pretului mare.
Asa ca pasarile, care sunt crescute aici in semi-libertate, pleaca vii in Italia, unde intra direct in bataia pustii.
Acolo, o portie de fazan costa peste 100 de euro. Asa cum zboara pasarile, asa zboara si banii din buzunarele amatorilor de delicatese.
Si ajung la Gherghita, in Prahova, unde functioneaza de 4 decenii cea mai mare crescatorie de fazani din Romania.
Cel putin 35.000 de vietati sunt crescute anual aici, special pentru export. Romanii ar gusta, dar n-au bani.
Ca sa ajunga intacti la italieni, fazanii sunt lasati sa se zbenguie la comun, dar au ochelari, ca sa nu se bata intre ei.
Pe cat posibil, cei de la Ocolul Silvic au grija ca frumoasele pasari sa traiasca la fel ca in mediul lor natural.
Dar asa cum se intimpla cu orezul, mierea, sau fructele de padure, si pentru fazani cerem putin, pentru ca apoi bucatarii nostri sa ii cumpere din strainatate.
Specialistii spun ca ar fi extraoordinar daca romanii ar gati carne de fazan, care are un continut mic de colesterol.
Cine a mancat fazan umplut cu mere, legume, verdeturi sau sote de ciuperci, stropit cu vin alb vechi, nu-l va uita niciodata.