Ponta vrea firme spaniole pentru licitatii in valoare de 1 miliard de euro. Ce garantii le-a oferit
Restrictiile pentru romanii care vor sa munceasca in Spania se vor ridica total pe 1 ianuarie 2014 in baza unei decizii europene.
Aflat, in vizita la Madrid, premierul Victor Ponta le-a dat asigurari firmelor spaniole ca vor fi tratate corect, daca vor sa participe la licitatii in Romania.
Dupa deblocarea fondurilor europene pentru transporturi Romania are la dispozitie peste 1 miliard de euro pe care sa-i investeasca in cai ferate si autostrazi. Acesta este scenariul optimist, pentru ca pana acum tara noastra mai mult a blocat programele europene, din cazua neregulilor descoperite in cheltuirea banilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Avem proiecte importante in urmatoarea perioada, iar firmele spaniole sunt in acest moment in atentia mea, sunt binevenite in Romania, mai ales ca pot participa la licitatii in valoare de 1 miliard de euro in proiecte europene in infrastructiura feroviara. Avem un exemplu bun de colaborare institutioanala si in privinta ANAF-ului" a spus Ponta.
De cealalta parte, premierul spaniol Mariano Rajoy, aflat in mijlocul unui scandal de coruptie, a fost supus unui tir de intrebari din partea presei de la Madrid, interesata doar de acest subiect.
Premierul spaniol a trecut repede peste problemele comunitatii romanesti din tara sa, de aproape 1 milion de oameni, adica 4 % din populatia totala a Spaniei.
Dealtfel, problemele romanilor cu permisele de munca in Spania se vor rezolva de la sine cand o interdictie valabila de 2 ani se va anula de la 1 ianuarie 2014. De anul viitor romanii pot munci in orice stat din UE, fara nicio restrictie.
Parteneriatul strategic pe care cei doi oficiali l-au semnat astazi se bazeaza deocamdata pe faptul ca firmele spaniole au avut afaceri prospere in Romania in ultimii 10 ani.
Asta desi, daca analizam situatia economica a celor doua tari, am putea spune ca spaniolii, puternic loviti de criza stau mult mai prost decat noi la cifre. Datoria externa acumulata in prima jumatate a acestui an este de 3 ori mai mare decat PIB-ul tarii, iar somajul, de peste 20 %.