Planurile de afaceri ale unor tineri, sustinute cu bani europeni. Suma cu care sunt finantate cele mai bune idei
Ideile bune pot fi sustinute cu bani europeni. Zeci de tineri au depus planuri de afaceri, iar dintre ele au fost selectate si incurajate cele mai bune.
40 de mici intreprinzatori au semnat acorduri de finantare prin care primesc, incepand de joi, cate 25.000 de euro de la Uniunea Europeana. 80 de idei de afaceri au intrat intr-un proiect antreprenorial finantat de Uniunea Europeana, prin Consiliul Judetean Ilfov si doua organizatii neguvernamentale.
42 dintre aceste proiecte au fost selectate si urmeaza sa fie finantate cu cate 25.000 de euro de la Uniunea Europeana, bani nerambursabili.
Una dintre idei apartine unor baieti din Bucuresti. Si-au propus sa faca profit dintr-o afacere cu drone, cu ajutorul carora vor sa faca filmulete de prezentare a Romaniei.
''Este un domeniu de filmari aeriene, un domeniu care este la inceput... Vrem sa promovam tot ce este frumos in Romania, locurile, traditiile'', spune unul din initiatori.
Claudia s-a gandit sa produca genti de piele pentru salile de sport. A facut Facultatea de Arhitectura si e convinsa ca tot ce a invatat acolo o va ajuta sa-si puna mica afacere pe picioare.
Claudia Tecuceanu: "Vrem sa ne extindem si pe piata din Romania, si in afara... Facem genti pentru femei, barbati si un ghiozdan unisex.''
In schimb, Oana vrea sa scoata bani din hobbyul ei. Canta de la 3 ani si din 2012 are o formatie. Impreuna cu cei patru tineri au facut un proiect si au cerut bani pentru a-si cumpara instrumente muzicale performante. Spera ca in cativa ani sa aiba concerte si in strainatate.
Printre ideile selectate pentru finantare se mai regasescc construirea unei teren pentru paintball, un website care comercializeaza legume bio, o fabrica de rulote, birouri de arhitectura sau ateliere de croitorie.
Remus Trandafir, reprezentant Consiliul Judetean Ilfov: ''Erau doar doua conditii pricipale: afacerile sa fie dezvoltate intr-unul dintre judetele Ilfov, cele din Oltenia si Bucuresti si sa aiba o afacere in care sa nu ceara mai mult de 25.000 de euro."
De acum, tinerii care au semnat contractele pot primi oricand finanterea de la Uniunea Europeana. Bani vor veni in mai multe transe si trebuie cheltuiti conform planului de afaceri. In caz contrar, tinerii sunt obligati sa ii restituie.
Remus Trandafir, reprezentant Consiliul Judetean Ilfov:
''Nu am vrea sa le dam toti banii de la inceput, pentru ca cei mai multi nu au mai dezvoltat afaceri pana acum si nu vrem sa ne trezim ca vor fi in incapacitate de plata sau ca nu au cheltuit conform proiectului.''
Aproximativ 100 de noi locuri de munca vor fi infiintate cu ajutorul acestor start-up-uri, iar valoarea totala a proiectului este de 1 milion de euro.