Afaceri prospere cu plante medicinale. Cum a reusit un preot sa faca profit cu galbenele, plecand de la 8000 de lei
Plantele medicinale ne pot imbogati, daca stim ce sa facem cu ele. Sunt recomandate de specialisti pentru diverse boli, asa ca tot mai multe culturi au intrat pe lista celor mai profitabile afaceri din agricultura in 2014.
Unii romani au renuntat sa mai cultive rosii in favoarea galbenelelor, iar sunatoarea, echinaceea si menta sunt crescute chiar si in solarii. La marginea Bucurestiului am gasit o cultura cu peste 400 de plante medicinale, pe 35 de hectare.
De la rozmarin urias, de peste doi metri si jumatate, pana la echinaceea, aloe vera si plante aduse din Egipt si Israel, adaptate tarii noastre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"E foarte bun sucul, daca ii faceti asa si lasati sa curga ... e amar, dar e foarte sanatos", spune Stefan Manea, proprietarul unei plantatii de plante medicinale.
Putina lume stie ca frunzele de topinambur sau nap, denumirea populara, sunt folosite si in industria farmaceutica.
Plantele medicinale aduc profituri frumoase agricultorilor care au inceput sa renunte la culturile traditionale. Galbenele sunt mai productive si mai rentabile, decat legumele clasice. Din primul an investitia este recuperata. Un kilogram de flori uscate uscate se vinde cu 15 lei.
Pe cat de spactaculos arata culturile de galbenele, pe atat de sanatoase sunt aceste plante. Florile sunt folosite in industria cosmetica, dar si in cea farmaceutica. Galbenelele au un rol important in protectia celulelor hepatice.
Parintele Cosmin, din Lunca Tarnavei, Alba a studiat piata si a vazut ca exista o cerere foarte mare. Asa s-a hotarat sa semene galbenele pe un hectar si jumatate.
Cosmin Costea , fermier: "Investitia care am facut-o pana in prezent se ridica la suma de 8000 de lei."
Pe piata, plantele medicinale se gasesc insotite de indicatii clare.
Produsele obtinute intr-o fabrica de prelucrare a plantelor medicinale, situata la marginea Bucurestiului, ajung in Canada, SUA, Italia, Elvetia, Franta si Moldova. Plantele sunt exportate sub forma de ceaiuri, comprimate si tincturi.
Iar cererea se vede si in cifre. Daca in 2010 Romania exporta 425 de tone de plante medicinale, in 2014 cifra s-a dublat.