Pilonul II de Pensii a împlinit 10 ani. Cât au câștigat cei ce au cotizat întreaga perioadă
Pilonul II de Pensii a împlinit 10 ani de existenţa şi în această perioadă le-a adus participanţilor un randament mediu anual de 9 la sută, mult peste dobânda oferită de orice banca.
Banii sunt în conturi individuale, cu evidenţa la zi a sumelor exacte. Banii celor care nu ajung la pensie nu sunt plătiţi însă direct moştenitorilor, ci transferaţi în conturile de pensie ale acestora.
În urmă cu exact 10 ani, administratorii celor 15 fonduri private de pensii încercau să îi atragă pe cei 3,6 milioane de angajaţi cu vârstă de până la 35 de ani. Acum, numărul participanţilor a urcat la 7 milioane, iar aceştia au plătit de-a lungul celor 10 ani contribuţii de 31 de miliarde de lei. Administratorii au investit banii şi au realizat câştiguri de peste 7 miliarde de lei, asta înseamnă că au înmulţit banii cu peste 9%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Radu Crăciun, membru în Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat: "Randamentul de 9 la sută este calculat după ce a fost scăzut comisionul anual de administrare, deci este vorba de un randament net."
Asociaţia Pensiilor Private arată că, în medie, un angajat care este înscris de 10 ani, a plătit până acum contribuţii de peste 4.360 de lei. Investiţiile făcute de administratori i-au adus un câştig brut de 1.267 de lei, din care i-au fost oprite comisioane - 213 lei. A rămas un câştig net de 1.054 de lei şi are în cont peste 5.400 de lei, cu un sfert mai mult decât contribuţiile efectiv plătite de el.
Până acum, cei care s-au pensionat anticipat, pe caz de boală, şi-au primit toţi banii din cont într-o singură tranşă. Administratorii nu ştiu încă dacă cei care vor ajunge la vârstă normală de pensionare vor oprimi banii lunar sau toţi odată.
În cazul unui deces însă, moştenitorii nu primesc banii în mână. Aceştia se tranfera în conturile de pensii pilon II şi pot fi încasaţi
abia când şi urmaşii ajung la vârsta de pensionare. Primii beneficiari ai pilonului 2 de pensii vor ajunge la vârstă de pensionare peste 9 ani.