Pilonul II de pensii ar putea deveni opţional. Avertismentul economiştilor
Guvernul vrea să modifice pensiile private, numai că nu ştie cum. După mai multe variante discutate, premierul spune că Pilonul doi de pensii, cel administrat privat, va deveni opţional.
Doar că Mihai Tudose şi ministrul Finanţelor s-au ferit să dea explicaţii. În joc sunt sume enorme. În conturile private de pensii s-au strâns deja şapte miliarde de euro. Specialiştii spun că anunţul premierului ascunde de fapt nevoia statului de a acoperi gaura uriaşă de la pensii şi că, pe termen lung, ar putea fi reduse şansele românilor la un trai decent la bătrâneţe.
Premierul Mihai Tudose a refuzat să dea lămuriri după ce a lansat ideea că Pilonul II de pensii ar putea fi opţional. Acelaşi refuz de a explică ce se va întâmplă cu pensiile românilor vine şi din partea ministrului Finanţelor, care spune că nu are încă toate ''datele necesare''. ''Nu vreau să va dau posibilitatea să faceţi speculaţii pe subiect şi lăsaţi-mă să va furnizez informaţii certe, atunci când toate analizele sunt gata.''
La numirea în funcţie, ministrul Finanţelor declara că Pilonul II de pensii va fi desfiinţat. Premierul a dezminţit această intenţie, dar a venit cu alte propuneri de a modifică sistemul.
În prezent, contribuţia la pensii a angajatului este de 10,5% din salariul nostru. Din aceşti bani, 5,4% ajung într-un buget comun, al pensiilor de stat, numit Pilonul I de pensii, iar 5,1% sunt direcţionaţi într-un cont de pensie administrată privată, numit Pilon II de pensii.
Asta înseamnă că titularul NU poate să retragă banii înainte de pensionare, decât în caz de invaliditate sau îi vor primi moştenitorii în caz de deces. Dacă Pilonul II devine opţional, iar oamenii aleg să-şi lase toţi banii în grijă statului, atunci viitorul lor va fi în mâinile politicienilor care decid cum, dacă şi cât cresc pensiile.
Alin Iacob, Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare: "O dată pe an, toţi românii primesc o scrisoare - ce sume s-au acumulat, ce câştiguri şi ce suma se regăseşte în acest cont privat de pensii, aţi primit vreodată de la stat vreo situaţie de la stat? Nici nu e posibil."
Diana Coroabă, Partener Servicii Financiare PWC: "Dacă contribuie la pilonul I, nu contează cât contribuie, acei bani se duc la pensionarii actuali. Dacă contribuie la Pilonul II, chiar dacă sunele nu sunt semnificative, contribuţiile şi profiturile îi revin - cât contribui, atât primesc."
Reprezentanţii fondurilor de pensii sunt îngrijoraţi de intenţia Executivului de a face Pilonul II de pensii opţional. Prin pensiile private sunt asigurate venituri suplimentare la pensie pentru cei care contribuie acum. Economiştii spun că redirecţionarea masivă a banilor din pensiile private către cele de stat va avea un efect de bumerang şi va lovi în bugetul statului. Asta pentru că, pentru a înmulţi banii din contribuţiile plătite de salariaţi, fondurile de pensii fac investiţii, iar unele ajung să alimenteze bugetul.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, buget, pilonul II, mihai tudose, ionuț mișa,
Dată publicare:
09-09-2017 09:43