Pentru prima dată în ultimele 12 luni inflația a înregistrat din nou o creștere. Care este principalul motiv
După ce prețurile s-au mai potolit anul trecut, majorările de taxe de la începutul lui 2024 au dus la o nouă creștere a inflației.
Astfel produsele și serviciile s-au scumpit în medie cu 7,4% în ianuarie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică.
Alimentele nu mai sunt de această dată în topul scumpirilor, detronate de detergenți, medicamente și vacanțe.
Pentru prima dată în ultimele 12 luni inflația a înregistrat din nou o creștere. Principalul motiv? Noul pachet de măsuri fiscale, cu creșteri de taxe și accize pentru diferite categorii de produse și servicii, spun specialiștii BNR.
După ce scăzuse constant, de la 15%, acum un an, până la 6,6% în decembrie, iată că în ianuarie a urcat din nou, la 7,4%, arată Institutul Național de Statistică.
Alimentele nu au mai înregistrat însă scumpiri atât de mari ca în trecut. Vedem prețuri mai mari la peștele proaspăt, cu peste 14%, berea s-a scumpit față de anul trecut cu 13%, fructele proapete și carnea sunt de asemenea în topul scumpirilor.
Sunt însă și ieftiniri, în general la produsele de bază care au și prețul plafonat. Uleiul, care se scumpise foarte mult, are acum un preț mai mic cu 28% și aproape la fel de mult s-au ieftinit făina și mălaiul.
În schimb, s-au scumpit mai mult serviciile și mărfurile nealimentare. Serviciile poștale, detergenții - au prețuri mai mare cu peste 20 de procente, biletele de avion și medicamentele sunt mai scumpe față de acum un an cu peste 15% și, de asemenea, s-au scumpit și mesele la restaurant și cazările la hotel.
Aceste date oficiale arată care este scumpirea medie pentru diferite categorii, însă nu toată lumea a simțit la fel creșterile de prețuri.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie la ASE: „Prețurile produselor de lux au înregistrat creșteri mai mari decât prețurile la produsele de bază, ceea ce face ca cei care sunt relativ mai bogați în societate să plătească mai mult pentru produsele pe care le cumpără, iar cei cu salarii mici, care se bazează pe produsele de bază, probabil au simțit ceva mai puțin în ultima perioadă această creștere a prețurilor.”
Economistii cred însă că după această creștere, inflația va fi în scădere în următoarele luni. Cu alte cuvinte, prețurile vor crește din ce în ce mai puțin.
Pe de altă parte, consumul a scăzut anul trecut, astfel că avansul economic a fost de doar 2%, potrivit datelor INS. Creșterea a fost bazată pe investiții.