Una dintre cele mai frumoase zone ale Romaniei, in pragul falimentului. 70% din pensiuni au probleme
In vremuri de criza, deciziile luate, fara un plan serios de afaceri, i-au costat enorm pe cei care si-au imaginat ca pot face bani din turism usor si repede.
Dupa ce, in ultimii 10 ani, in Bucovina au aparut peste 500 de pensiuni, multi dintre investitori au ajuns acum in sapa de lemn.
In lipsa oaspetilor pe care n-au stiut cum sa ii atraga, proprietarii nu pot sa-si acopere nici macar cheltuielile de intretinere, iar taxa forfetara le-ar putea da lovitura de gratie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pensiuni si hoteluri executate silit de banci sau scoase la vanzare chiar de proprietari. Cam atat de prost merge turismul rural intr-una din cele mai frumoase zone ale Romaniei, Bucovina.
Dezinteresul strainilor si bugetul mai mic de vacanta al romanilor i-au adus pe cei din domeniu in sapa de lemn. Este si cazul lui Mihai Timingeriu din comuna Solca. Omul a cheltuit peste 100 de mii de euro pentru cladirea cu 12 camere.
"Situatia pensiunii e la lichidator, e scoasa la vanzare. Vreo 7 ani am muncit si eu si parintii si tot ce am agonisit am pus la pensiunea asta. Vara asta am incercat sa atrag turisti dar gradul de ocupare a fost foarte scazut", a spus omul.
In alta parte a Bucovinei, la Frasin, am gasit o poveste similara.
"Nu am avut clienti, atat cat au avut, au inchiriat de Anul Nou si de sarbatorile pascale. Nemultumiti, nu au turisti, nu au cu cine sa desfasoare activitate de turism", a spus administratorul unei pensiuni din Frasin.
De altfel, peste tot in zona dai peste zeci de astfel de constructii parasite.
La polul opus, cei care au clienti inca si-au pus mintea la contributie si au venit cu ceva nou. Asa ca au aparut trasee pentru biciclisti, partii de schi, iar gazdele organizeaza excursii pana la stanele din apropiere.
"E adevarat ca multe investitii in turism s-au facut fara studii serioase de piata, fara analiza cererii si ofertei si fara studii de fezabilitate. Multi intreprinzatori nu au studii de specialitate, nu au experienta in domeniul turismului si poate ca nici vocatie", a spus Aurelia Badale, reprezentantul unei asociatii de pensiuni.
Reprezentantii asociatiilor din turismul rural confirma ca aproape 70 la suta dintre proprietarii de pensiuni au probleme financiare.
Noul proiect de lege privind taxa forfetara pentru constructiile cu destinatie turistica se afla in dezbatere in Parlament iar adoptarea lui i-ar putea obliga pe cei aflati in aceasta situatie sa incerce altceva.