Pensiile vor crește în 2021. Ministrul Finanțelor anunță ce pensii vor avea românii în 2024

30-11-2020 19:22


Pensiile românilor vor crește anul viitor cu 8 procente. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor. Asta înseamnă un plus la punctul de pensie, de aproximativ 100 de lei.

Aceasta ar fi și cea mai mare majorare dintr-un calendar gândit de Guvern, pe 4 ani. La finalul acestei perioade, pensiile ar urma să fie cu aproape 50% mai mari decât acum.

Anul viitor va aduce cea mai mare creștere a punctului de pensie, potrivit ministrului finanțelor.

Florin Cîțu: "Noi estimăm, mizăm pe o creștere a pensiei în următorii patru ani cu 46 la sută, anul viitor estimarea este de 8,1%.''

Concret, punctul de pensie ar urma să crească de la 1.442 de lei, cât este acum, la 1.559 de lei în 2021. Asta înseamnă un plus de 117 lei.

Ministrul nu a precizat însă dacă majorarea va fi aplicată de la 1 ianuarie sau mai târziu, în condițiile în care încă se fac calcule pentru bugetul pe anul viitor.

Planurile făcute arată că majorările vor continua treptat până în 2024 inclusiv, când punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.841 de lei.

Așadar, în cei 4 ani, Guvernul estimează că punctul de pensie ar urma să se majoreze cu aproape 400 de lei față de cât este acum. Asta în condițiile în care România are printre cele mai mici pensii din Uniunea Europeană. Asta face că 20% dintre seniorii noștri să fie expuși riscului sărăciei, potrivit statisticii europene.

Datele care ne fac codași în Europa arată că pensia medie în România este de 1.436 de lei. Sunt însă diferențe mari între județe și regiuni ale țării. De pildă, în Botoșani, pensia medie este de aproape 1.100 de lei. Asta în vreme ce în Hunedoara trece de 1.800 de lei, iar în București sare de 1.700 de lei.

Pentru mulți români, însă, pensia ''de la stat'' nu este suficientă și nici nu va fi. Deja, potrivit unui studiu realizat de o asociație a analiștilor financiari, mulți dintre românii apropiați de vârstă pensionarii au datorii egale sau mai mari decât câștiga.

Adrian Codirlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor Financiari: "O treime au datorii, situația se înrăutățește în 2030, ar putea fi 4,5 milioane de angajați, iar pensionarii - cu aproape 2 milioane mai numeroși, nici pilonul 2 de pensii nu vă fi suficient pentru un trai decent."

Îmbătrânirea populației și migrația pun o mare presiune pe bugetul de stat alocat pensiilor. În prezent, media la nivel national arata că sunt 9 pensionari la 10 angajați. În București, raportul este de 5 la 10 în favoarea angajaților, asta în vreme ce în Giurgiu sunt 15 pensionari la 10 salariați.


VIDEO PROTVPLUS.RO