Pensiile românilor nu fac față scumpirilor. Cu cât s-ar putea mări în 2023
Cu mici măriri din când în când, pensiile românilor nu mai țin pasul cu scumpirile. O arată chiar datele Institutului de Statistică. Pensia medie a ajuns la 1.850 de lei, după ce a crescut cu 11 procente într-un an.
În tot acest timp, inflația a trecut de 15 procente, ceea ce înseamnă ca mulți seniori din România, abia își drămuiesc banii. În tot acest timp, liderii politici se feresc să spună cu cât vor crește pensiile, de anul viitor.
Inflația lovește tot mai puternic în bugetul pensionarilor. Avem peste cinci milioane de seniori, care se descurcă tot mai greu din cauza valului de scumpiri.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
La cât a ajuns pensia medie, în funcție de regiune
În evoluția pensiei medii, sunt creșteri mărunte de la trimestru la trimestru. În aprilie-iunie, anul acesta, pensia medie a ajuns la 1.851 lei, adică a urcat cu 0,3% față de primele trei luni din an. Dar dacă ne uităm pe ultimul an, când inflația a ajuns la 15%, e clar că majorările de pensii nu au cum sa acopere scumpirile.
Pensia medie variază mult dacă ne uităm pe harta țării, iar diferențele sunt de aproape 1.000 de lei între județe. Comparăm aici extremele - vedeți că, în Botoșani, un pensionar obișnuit trebuie să se descurce cu 1.400 de lei de lei, pe când în Hunedoara media este cu aproape o mie de lei mai mare. Trebuie spus că Hunedoara apare cu cea mai mare pensie medie pentru că sunt mulți foști lucrători în mine și în centrale, care au muncit în conditii grele- ca urmare, acum au punctaje mari la pensie.
În Oltenia și Moldova sunt 15 pensionari la 10 salariați
Institutul de Statistică ne arată și care e raportul între pensionari și angajați. E clar că cele mai mari dezechilibre sunt în Oltenia și Moldova, unde sunt câte 14-15 pensionari la 10 salariați.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor Financiari: „E o problemă de sustenabilitate, pentru că în timp vor fi mult mai puțini oameni care vor lucra ca să plătească pensiile la momentul respectiv. Se vor majora pensiile, în fiecare an s-au majorat, însă va fi pe datorie - Guvernul se va împrumuta probabil pentru a plăti pensiile.”
Pentru că inflația este deja la 15%, social-democrații spun că vor ca pensiile să fie majorate cu mai mult de 5% anul viitor.
Marius Budăi, ministrul Muncii: „Poziția noastra a fost, în urma discuțiilor și simulărilor cu Ministerul Finanțelor, de cel putin 10%. Cred că cel mai devreme acest lucru (procentul de majorare - n.r.) se va vedea când vom construi bugetul pentru anul 2023.”
Până acum, însă, liderul PSD Marcel Ciolacu și cel al PNL Nicolae Ciucă nu au avansat o cifră clară.