Pe cine ar vrea Teodorovici să ierte de datorii. Banii, suficienți pentru a face 4.000 km de autostradă
Guvernul pregăteşte o amnistie fiscală pentru toamna aceasta, prin care vrea să salveze de la faliment companiile cu datorii uriaşe la buget.
Culmea este că majoritatea sunt tot companii de stat, care nu au plătit taxe şi impozite ani la rând. Datoriile adunate în timp de firme şi populaţie sunt uriaşe: 100 de miliarde de lei, bani suficienţi pentru construcţia a patru mii de kilometri de autostradă.
Ministrul Finanţelor are o strategie.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Eugen Teodorovici: ”Sunt companii de stat în principal şi chiar private care au mii, zeci de mii de angajaţi, care au datorii istorice şi pentru care nu se iau măsuri. Cu siguranţă peste ani s-ar putea să fie luată o măsură de inchidere.''
Doar că statul român nu le închide şi nici nu le privatizează, ci vrea să şteargă datoriile de zeci de miliarde de lei pe care companiile de stat sau regiile autonome le-au strâns în ani de zile.
Pe lista datornicilor la ANAF publicată în primăvară apăreau 35 de mii de firme, iar în fruntea ei - companii de stat cu istorice uriaşe, precum Compania Naţională a Huilei, CFR şi Societatea Naţională a Cărbunelui.
Curios este ca statul nu îşi pune problema să tragă la răspundere pe cei care au permis ca aceste instituţii să piardă bani toţi mai mulţi.
Florin Jianu, președintele Consiliului IMM: ”Dacă ele nu sunt eficiente și statul e un prost manager, trebuie să luăm o decizie să vedem ce facem pentru că din timp în timp să ștergi datoriile și ele să acumuleze, de fapt cineva tot va plăti. (...) S-ar putea la un moment dat să urmeze o altă amnistie şi atunci nimeni nu-şi va mai plăti taxele la stat, nu cred că ăsta e rolul statului.”
În schimb, ministrul Finanţelor ar fi dispus să ierte de datorii şi persoanele fizice.
Iar pe listă se afla nume răsunătoare, care în martie anul acesta figurau la ANAF cu datorii uriaşe: primarul sectorului 3, Robert Negoiță, cu 232 de milioane de lei, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cu o restanță de 82 de mii de lei, dar şi fostul ministru Adriean Videanu, cu peste 14 mii de lei.
Dorin Teodorescu, specialist în fiscalitate: ”Un contribuabil onest, care a plătit tot timpul la timp, va fi frustrat faţă de cel care nu a plătit niciodată. Bugetul de stat suferă din cauza lipsei de bani.''
Amnistia fiscală revine în atenţia Guvernului după ce, acum trei ani, a fost luată o măsură similară. La momentul respectiv, ministru de Finanţe era tot Eugen Teodorovici, iar amnistia a însemnat ştergerea penalităţilor şi reducerea la jumătate a dobânzilor în cazul celor care şi-au achitat datoriile iniţiale.
Rezultatele amnistiei din 2015 nu au fost făcute publice şi ca atare nu putem şti dacă au ajutat bugetul sau nu.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: datorii, eugen teodorovici, amnistie fiscala,
Dată publicare:
20-07-2018 19:30