Guvernul vrea să plafoneze prețul gazelor naturale. Reacția producătorilor: Un mesaj populist

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 19 Iulie 2018 12:09
Categorie: Politic

Guvernul vrea să reducă şi să plafoneze preţul actual al gazelor naturale la producători, potrivit unei hotărâri pusă în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor.

Ministrul Eugen Teodorovici susţine că vrea să scadă facturile consumatorilor finali. "Este un mesaj populist", spun reprezentanţii producătorilor de gaze, care vorbesc despre încălcarea tratatelor europene.

Primele efecte au apărut deja pe bursă, ambele companii producătoare de gaze - OMV- Petrom şi Romgaz - au avut scăderi de 3%, deşi nu s-a luat încă nicio o decizie. Ce este sigur e că joi Autoritatea de Reglementare în Energie a anunţat o creştere a preţurilor, de la 1 august, cu 5,8%.

După ce a fost anunţată de consilierul premierului, Darius Valcov, în urmă cu două zile, scăderea preţului la gaze a apărut pe site-ul Ministerului Finanţelor sub forma unui proiect de act normativ. Ar fi vorba despre reducerea de la nivelul de acum, de 77 de lei pe MegaWatt, cât e preţul cu care producătorii vând gazele furnizorilor pe piaţa liberă, până la 55 de lei. Apoi îngheţarea acestuia până la 30 iunie 2021. Justificarea măsurii a venit de la Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Avem în piaţă astăzi doi operatori, doi operatori care cresc foarte des şi mai ales în mod nejustificat tarifele la gaze, pentru că investiţiile asumate de dânşii în această perioadă nu sunt realizate şi atunci se pune întrebarea de ce se tot creşte acest tarif la gaze? Vă daţi seama că această creştere nejustificată se răsfrânge asupra economiei şi implicit populaţiei, acesta este scopul."

Reprezentanţii producătorilor de gaze îl contrazic pe ministru.

Daniel Apostol, secretar general ROPECA: "Este un mesaj populist, înainte de toate este un mesaj populist. Este foarte uşor să ascunzi orice decizie sub o umbrelă că vrei să faci bine naţiunii, dar haideţi să vedem acest bine al naţiunii pe ce argumente economice, reale este clădit."

Cei doi producători de gaze despre care vorbeşte ministrul sunt OMV Petrom şi Romgaz, cu 46, respectiv 48% din piaţă. Ultima e companie de stat 100%, iar în cealaltă statul este acţionar minoritar. Ambele sunt cotate la bursă, iar azi au avut scăderi de peste 3 procente ale acţiunilor.

În hotărârea de Guvern propusă, ministerul justifică intervenţia în piaţa liberă prin faptul că preţurile au tot crescut de la liberalizarea tarifelor la gaze de anul trecut, când nivelul era de 65 de lei pe MegaWatt, şi că se anunţă creşteri în continuare până la peste 80 de lei.

Daniel Apostol, secretar general ROPECA: "Poate conduce la un infrigement din partea Uniunii Europene. Riscăm ca ţara să fim puşi să plătim nişte amenzi mari pentru că încălcăm un principiu pe care ni l-am asumat acela de piaţa liberă."

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Nu, nu vrem să intervenim în piaţă, dar sunt situaţii în care statul trebuie să analizeze şi să ajute piaţa, dar piaţa cu adevărat, nu doi operatori."

Hotărârea urma să ajungă în Guvern, pentru o primă lectura chiar azi.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Subiectul a fost amânat, discuţia despre acest subiect nu a mai avut loc în şedinţa de guvern de azi."

Când şi dacă proiectul de plafonare a preţului gazelor va fi votat, nu este clar încă. Cert este însă că se scumpesc gazele. ANRE, autoritatea de reglemetare din domeniu, a anunţat o nouă creştere, de la 1 august, cu 5,83%. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

România construiește conducta care taie țara în două. Unde vor ajunge gazele din Marea Neagră
România construiește conducta care taie țara în două. Unde vor ajunge gazele din Marea Neagră
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ludovic Orban
Orban: Alegerile anticipate, cea mai bună soluţie, în cazul căderii guvernului
CCR numește ”absurdă” o modificare PSD-ALDE privind sancționarea corupției
Dan Tudorache: Problema amnistiei și grațierii ar trebui lămurită duminică, la CEX-ul PSD
Tăriceanu susține "soluţia celor două state": Israel şi Palestina
Iohannis afirmă că "ar fi hazardat" să spună că România va fi pregătită să intre în zona euro în 2024
Klaus Iohannis, întâlnire ”importantă” cu Theresa May: ”Ca să o încurajez puţin”
Klaus Iohannis, Ludovic Orban, PNL
Klaus Iohannis: Ar fi ciudat ca opoziția să renunțe la moțiune
Opoziţia a depus moţiunea "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României”
Preşedintele Klaus Iohannis participă, azi, la Bruxelles, la Summitul Euro
Alianța Vestului. Ponta: ”Atenuează efectele nocive ale Puterii centrale (analfabetă)”
CCR va discuta pe 19 decembrie conflictul Klaus Iohannis - Viorica Dăncilă
Klaus Iohannis, poză cu Angela Merkel. Ce au discutat cei doi oficiali la Bruxelles