Părinții, tot mai confuzi în privința dublării alocațiilor. Decizia este la Iohannis
Parlamentarii au decis din nou dublarea alocațiilor pentru copii, după ce au respins ordonanța guvernului, care amâna plata acestora până în august.
Oficialii au spus că nu sunt bani la buget. Acum, legea trebuie promulgată de președinte pentru ca părinții să primească 600 de lei, dacă au copii mai mici de doi ani și 300 de lei pentru restul.
Dublarea alocațiilor a dus din nou la discuții aprinse în plenul Camerei Deputaților. Liderii PSD au anunțat că vor vota respingerea Ordonanței prin care Guvernul a prorogat termenul de intrare în vigoare a dublării alocației, pentru 1 august.
Lia Olguța Vasilescu, deputat PSD: „Noi venim și cu soluții, în ciuda faptului că domnul Cîțu ne-a catalogat ca teroriști economici. Nu mai aveți motive să nu creșteți alocațiile."
Motivul invocat de Guvern a fost un impact bugetar de șapte miliarde de lei. De atât trebuie să facă rost executivul că să mărească alocațiile. Statul a pornit cu un deficit bugetar de la începutul anului, iar situația s-a agravat după criza sanitară.
Florin Roman, deputat PNL: „Acum, dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor înseamnă un efort bugetar de aproape 44 de miliarde de lei. Practic, suma este cea pe care o alocă guvernul pentru investițiile din România. O să vedem la șase luni care sunt efectele pandemiei asupra economiei, asupra celui de-al doilea trimestru.”
Asociațiile de părinți nu mai știu ce să creadă și așteaptă un calendar concret.
Gabriel Chicioreanu, secretar general Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: „În momentul în care este nevoie să se întâmple ceva pentru copiii din România, iată că Guvernul, față de Parlament nu se înțeleg asupra datei la care alocațiile să fie dublate. Din punctul nostru de vedere, este important un calendar foarte exact, foarte strict, în care să vedem care sunt datele."
Legea adoptată de Parlament merge acum la președinte. Rămâne de văzut dacă șeful statului va decide să o promulge. Președintele Klaus Iohannis mai are la îndemână alte două variante: să o trimită tot în Parlament, la reexaminare sau să o atace la CCR.
În mod normal, de pe 1 august, alocațiile ar trebui să fie dublate. Copiii de până în doi ani ar urma să primească 600 de lei, iar ceilalți 300 de lei.