Paradoxul romanesc atrage atentia Bancii Mondiale. Desi 9 din primele 15 orase din lume cu cel mai rapid internet sunt in Romania, noi plimbam zilnic tone de hartii de la o institutie la alta si stam cu orele la ghisee.

Asta reiese dintr-un raport prezentat de directorul Bancii Mondiale pentru Romania. Incremenirea autoritatilor inseamna bani pierduti pentru stat, timp si nervi irositi pentru fiecare dintre noi.

"Avem un net foarte bun, viteza e peste tot ce am vazut afara, 4G-ul functioneaza impecabil si preturile sunt foarte bune la aceste servicii."

"Da, in Romania e netul mult mai bun."

Sansa noastra, a romanilor, a fost ca am pornit foarte tarziu in era tehnologiei. Ne-am dezvoltat insa foarte rapid pentru ca am avut acces la cele mai noi dispozitive. Asa am ajuns sa avem internet aproape in orice colt din orasele mari, la viteze ametitoare chiar si pentru occidental.

Elisabetta Capannelli, director pentru Romania al Bancii Mondiale: "Romania trebuie sa reduca decalajul dintre zonele urbane si rurale in privinta internetului. Noua din primele cincisprezece orase ce au acces la cel mai rapid internet de mare viteza se regasesc in Romania"

Desi avem unii dintre cei mai buni ingineri si oameni de IT, nu folosim asta in avantajul nostru, ca tara.

Suntem inca incremeniti in dosarul cu sina. Peste tot ni se cer copii dupa buletine, dupa actele de stare civila, dupa orice. Prospera din asta doar afacerile de copiat documente stranse corchine in jurul institutiilor. Asta desi Ministerul Telecomunicatiilor a atribuit in 2013 33 de milioane de euro pentru ca fiecare roman sa aiba actele in format digital.

"Se cheltuie foarte multi bani cu foile si cu dosare si toate astea in loc sa stam in fata unui calculator in 5 minute sa rezolvam totul"

Abia acum, in 2016, Trezoreria Romaniei a intrat in secolul XXI. A semnat un acord ca peste trei luni sa putem plati online sau cu cardul taxele aici si la ANAF. Cu alte cuvinte vom putea plati non-stop si nu doar in timpul programului care se opreste la 4 si jumatate.

Aplicatia eReteta e tot un exemplu bun, in care 60% dintre medicii de familie transfera retetele farmacistilor in format electronic. Ghiseul.ro la fel. Dar mai avem foarte multe de facut: in primul rand unificarea bazelor de date.

Elisabetta Capannelli, director pt Romania al Bancii Mondiale: "Serviciile de eGuvernare sunt la cel mai scazut nivel din Uniunea Europeana. Serviciile publice online - precum registrul online al starii civile si baza de date de carti de identitate ale cetatenilor - ar putea reduce costurile in administratia publica si ar genera beneficii pentru firme si cetateni."