Romania va plati scump pentru ca NU asigura apa de baut fiecarui cetatean. Statia unde apa iese mai toxica decat intra
Vom plati scump faptul ca n-am fost in stare sa iesim din Evul Mediu in domeniul alimentarii cu apa.
Incepand din acest an, Uniunea Europeana poate sanctiona sever statul roman pentru ca nu asigura apa de baut fiecarui cetatean si nici nu are grija ca apele uzate sa fie epurate corespunzator. Asta, in ciuda faptului ca Europa ne-a acordat in ultimii ani finantari de zeci de milioane de euro pentru a rezolva problema.
Pare incredibil, dar in localitatea Ariusd din Covasna, la -10 grade, oamenii merg kilometri intregi pana la un izvor ca sa ia apa de baut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Localnic: In fiecare zi venim la apa, luam apa este greu ca aici curge incet."
Localnic: "De 5 ani tot promisiuni au fost, curge de incet, cam in 10 minute 10 litri."
Cei care au animale merg cu butoaiele sa ia apa din rau. Reprezentantii primariei sustin ca au depus proiecte ca sa obtina bani pentru alimentare cu apa si canalizare inca din 2008.
Nicolae Cucu, viceprimar: "Proiectul ne-a fost returnat, nefiind eligibil, explicatii prea multe nu am primit, acum suntem in faza de facut studiul de fezabilitate."
Directivele europene ne obliga sa avem alimentare cu apa potabila, de luna aceasta, in toate localitatile cu peste 2000 de suflete. Altfel, amenda e de 10.000 de euro pe zi.
Iata ce se intampla si la statia de epurare din Ploiesti. Cativa muncitori cu furci, lopeti si un furtun cu apa calda incearca sa adune gunoaiele prinse de ger in gratarele statiei. Orasul ar fi trebuit sa aiba inca din 2010 o statie noua de epurare a apei, facuta cu fonduri europene, dar nefinalizata.
Lantul care s-ar rupe e al vechii statii de epurare, devenita o bomba ecologica. Rapoartele de mediu arata ca apa epurata aici iese mai toxica decat intra. Si totul se intampla sub ochii autoritatilor.
Gabriela Popescu, sefa serviciului de mediu al regiei de apa Ploiesti: "Apa sa aiba calitatea unei ape pe care o poti folosi la udatul spatiilor verzi, la cresterea unui peste in acvariu. Este vorba de sanatatea noastra."
Apele Romane anunta ca amendeaza regia de apa din Ploiesti cu 200.000 de lei pe luna. Dar sanctiunea nu rezolva nimic, pentru ca poluarea nu dispare. Iar amenda de la Comisia Europeana va fi platita din banii nostri.
Vasile Ionescu, director interimar RASP Ploiesti: "1,7 milioane de euro sau penalitatea de la 2.000 de euro pana la 120.000 de euro pe zi de intarziere. Penalitatile vor fi platite de catre Guvernul Romaniei si depinde cum le calculeaza si le distribuie catre fiecare oras."
Primaria Ploiesti a dat in judecata Ministerul Dezvoltarii pe motiv ca nu a mai finantat lucrarea, conform contractului din 2009. Ar mai fi nevoie de 18 milioane de lei, potrivit edililor prahoveni, ca statia noua de epurare sa fie gata. Situatia se inrautateste insa de la o zi la alta, pentru ca investitia de 22 de milioane de euro are echipamente nefolosite care au iesit deja din garantie.