Paradox. Vine Armageddonul economiei daca SUA nu se mai imprumuta
Criza financiara, declansata in 2008 in Statele Unite si extinsa apoi la nivel global, ar putea fi un mizilic fata de ce risca sa se intample in viitorul apropiat. Este avertismentul serios din partea expertilor, din cauza datoriilor federale.
Datoriile Statelor Unite se apropie vertiginos de limita permisa de legislatie - 14,3 trilioane de dolari. Adica 14.300 de miliarde. Pe masura ce imprumuturile facute de guvernul federal se apropie de limita de sus, perspectiva unui impas starneste discutii apocaliptice.
Jay Carney, purtatorul de cuvant al Casei Albe, spune ca o neridicare a plafonului de indatorare ar avea efectul unui Armageddon asupra economiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Republicanii vor reducerea cheltuielilor
Congresul este cel in drept sa aprobe marirea pragului de indatorare, iar republicanii (Obama este democrat) spun limpede ca vad lucrurile putin altfel. Ei solicita reformarea unor sectoare importante, inaintea ridicarii plafonului.
In acest moment, datoriile "Unchiului Sam" sunt de 14,266 de trilioane de dolari, iar in actualul ritm de indatorare, Statele Unite vor atinge limita pe 16 mai.
Daca plafonul indatorarii nu va fi ridicat , Statele Unite vor intra intr-o criza majora. Atunci vom constata ca recesiunea recenta si toate cele din trecut n-au fost decat o palida repetitie fata de ceea ce va urma, arata expertii.
Solutii pentru evitarea colapsului
Unele voci spun ca actualul blocaj e o ocazie nepretuita pentru a rezolva problemele fiscale ale tarii. Toti expertii sunt insa de acord ca esecul unei ridicari a plafonului este de neimaginat, pentru simpul motiv ca nu exista un precedent. Un guven federal in pana ar insemna inghetarea tutoror platilor, a cheltuielilor si a investitiilor.
Alte optiuni pentru a evita colapsul ar fi marirea taxelor ori reducerea cheltuielor cu peste 730 de miliarde de dolari. Potrivit WSJ, vineri sa ajuns la un acord de reducere a cheltuielilor si de alimentare in continuare a Guvernului. Detaliile acestui "colac de salvare" arata ca daca s-ar taia 39 de miliarde de dolari din nivelurile actuale, atunci situatia s-ar mai calma.
Bugetul Apararii, de 4 ori cat PIB-ul Romaniei
Se pare, insa, ca in acest plan de restructurare a cheltuielilor nu este inclus si Ministerul Apararii - cel care absoarbe si cele mai multe fonduri. Din contra, actul prevede o finantare suplimentara de 5 miliarde de dolari pentru armata, care va ajunge astfel la un buget de 513 miliarde de dolari (de peste 4 ori cat Produsul Intern Brut al Romaniei - sursa BM).
FMI: grabiti-va sa prezentati un plan de salvare
Fondul Monetar International a indemnat Statele Unite sa grabeasca prezentarea unui plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar, ceea ce creste presiunile asupra Casei Albe de a detalia masuri pentru scaderea datoriilor, ajunse la un nivel record.
Presedintele SUA, Barack Obama, va prezenta miercuri propuneri pentru reducerea datoriilor statului.
FMI apreciaza ca SUA si Japonia, doua dintre cele mai mari economii ale lumii, intarzie aplicarea unor masuri pentru relansare, in timp ce o mare parte din statele avansate actioneaza pentru a reduce deficitele bugetare.