Pandemia mărește decalajul între salariile angajaților de la stat și privat. Care ar putea fi consecințele
Pandemia mărește decalajul între salariile angajaților de la stat și privat.
Comisia de Prognoză a estimat că bugetarii au primit cu 45% mai mult decât cei de la privat, în 2020, în ceea ce privește salariul mediu. Diferența ar putea crește însă până la 75%, dacă mediul de afaceri va fi afectat și pe viitor de criza sanitară.
În timp ce la stat s-au aprobat anul trecut sporuri și au fost încurajate angajările, segmentul privat a fost afectat de restructurări și șomaj tehnic.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a estimat că salariul mediu brut, acordat la stat, a fost de 6.836 în 2020 şi ar putea ajunge la 7.141 lei în acest an. La privat, în schimb, a fost de 4.715 lei, anul trecut, și ar urca doar până la 5.078 de lei în 2021.
Florin Pogonaru, președinte Asociația Oamenilor de Afaceri din România: „E o diferență de circa 45 % între salariul mediu din sectorul public, față de cel din sectorul privat. Aici nu e vorba de a pune salariații din sectorul privat contra celor din sectorul de stat, este vorba de moralitatea plății, proporțional cu munca prestată, cu activitățile, riscurile asumate."
Doina Georgescu e specialist în consultanță și fiscalitate și spune că în ultimii ani sectorul bugetar a devenit cel mai mare concurent pe piața muncii. În acest ritm, spune că nu este exclus să fie majorate în curând taxele și impozitele, pentru a susține salariile de la stat.
Doina Georgescu, manager consultanță și fiscalitate: „Dorim ca statul să fie un concurent corect pe piața forței de muncă, pentru noi, cei din mediul privat, iar Guvernul ar trebui să ia în calcul schimbarea cât mai rapidă a legii salarizării. Ar trebui plătiți pe criterii de eficiență, productivitate și nu vrem să ne găsim în situația în care taxele ar trebui crescute, doar pentru ca statul să fie în măsură să plătească salariile angajaților din instituțiile publice. "
Ovidiu Câmpean e director de dezvoltare locală la Primăria Cluj și spune că locurile scoase la concurs sunt foarte căutate.
Ovidiu Câmpean: „Trec de la companii private, de la firme private și vin la concursuri pentru a fi angajați în instituții publice.”
E drept că pandemia a influențat și mai mult decalajul de venituri între cele două sectoare. Anul 2020 a venit pentru domeniul privat cu tăieri de salarii, șomaj și restructurări, în timp ce criza a afectat mai puțin sectorul bugetar, acolo unde au apărut sporuri noi și au fost încurajate angajările.
La Primăria Brașov, 7 din cei 8 oameni angajați în 2020 vin din mediul privat și procentajul se menține în multe instituții de stat care au făcut angajări anul trecut.
Sorin Faier, specialist resurse umane: „Este o migrație, pentru că sectorul de stat a oferit o stabilitate mai mare în 2020. N-au fost atât de multe restructurări și șomaje tehnice ca în domeniul privat, dar să nu uităm salariile de la stat sunt susținute de mediul privat și atunci nu este un echilibru dacă industriile care au de suferit puteau susține și plăti taxe la stat, și mai nou nu mai pot.”
Florin Pogonaru, președinte Asociația Oamenilor de Afaceri din România: „Să vezi firme cum au fost companiile Primăriei și s-a dat ca exemplu acest Centru Național de Învățământ Turistic, care din 2012 cheltuie cu 20 de manageri câte 20.000 de RON pe lună, ca să pregătească cinci oameni pe an, deci există anomalii. Se creează acest dezechilibru la angajarea forței de muncă, și știți ce se mai întâmplă, pe termen lung creem deficit bugetar. Capacitatea României de a se împrumuta, de a avea bani pentru proiectele de accesare fonduri europene, pentru a cofinanța, scade foarte mult, deci ne mâncăm din posibilitatea de a crește, și cu sectorul privat și public, în viitorul imediat."
În sectorul public salariile cresc proporțional cu vechimea în muncă, potrivit legii salarizării unitare. În mediul privat, salariile depind de performanțele și stabilitatea financiară a angajatorilor. Incertitudinea și prudența au împins multe companii de la noi să înghețe orice creștere salarială în 2020.