DOCUMENT: Ordonanţa de urgenţă prin care se îngheaţă salariile bugetarilor

28-12-2020 20:40


Guvernul a prezentat luni seară proiectul de ordonanţă privind măsurile pentru bugetul pe 2021.

Premierul Florin Cîţu a anunţat  că ordonanţa privind măsurile pentru bugetul din 2021 va fi pusă în transparenţă luni seară şi aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri.

 

 

DOCUMENTUL integral poate fi descărcat de la finalul acestui articol

 

Prima zi de lucru pentru noul Guvern a venit şi cu un prim anunţ. De la 1 ianuarie, anul viitor, salariul minim pe economie urmează să fie majorat cu 40 de lei net. Asta înseamnă că va creşte cu 3%, până la 1.386 de lei. Anunţul a fost făcut de premierul Florin Cîţu după discuţii aprinse cu sindicatele şi patronatele.

Soluția găsită de Guvern nu este însă una mulţumitoare nici pentru reprezentanţii angajaţilor, nici pentru cei ai patronilor. Pe de o parte, sindicaliştii au cerut o creştere netă de aproape 100 de lei, în schimb patronatele au solicitat îngheţarea lui la nivel actual. Decizia finală, care e aşteptată de peste 1 milion de români plătiţi cu salariul minim pe economie, va fi parafată de guvern săptămâna aceasta.

Pe de altă parte, bugetarii nu vor avea parte de creşteri de lefuri până când Guvernul nu va finaliza o analiză asupra legii salarizării.

Despre buget s-a discutat luni  şi la Palatul Cotroceni, unde preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat pentru prima dată de când sunt în funcţie pe premierul Florin Cîţu şi pe ministrul finanţelor Alexandru Nazare. Bugetul pe anul următor pentru 2021 este însă departe de a fi finalizat, e nevoie şi de aprobarea Parlamentului, care ar putea veni abia la jumătatea lunii ianuarie.

 

 Guvernul vrea totodată să crească alocaţiile pentru copii cu 10% de la 1 ianuarie, anul viitor, ca din august să fie majorate cu alte 10 procente. Executivul ia în calcul şi o majorare a pensiilor, însă una de doar 8 procente, în loc de 40%, cât prevede legea actuală.

Bugetul pentru anul următor va fi sub o presiune uriaşă. E nevoie de mai mulţi bani pentru sănătate, dar şi pentru pensii, salarii şi alocaţii.

Guvernul pregăteşte prelungirea unor măsuri de sprijin pentru afacerile din domeniul HORECA, dar şi pentru cei aflaţi în şomaj tehnic ori cu program redus de muncă. În plus, anul viitor vor fi acordate vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO