Măsurile bugetare prin care Guvernul vrea să ţină sub control cheltuielile în 2021
La finalul unui an dificil marcat de o dublă criză- sanitară şi economică. Guvernul vine cu măsuri prin care încearcă, să ţină sub control cheltuielile în 2021.
Salariile bugetarilor vor fi îngheţate la fel şi indemnizaţiile primite de oamenii cu cele mai înalte funcţii în stat. De la preşedinte până la parlamentari şi judecători ai Curţii Constituţionale. În schimb, premierul Florin Cîțu dă asigurări că se vor găsi bani pentru majorarea salariului minim pe economie, dar şi pentru creşteri modeste de pensii şi alocaţii.
Pe final de an, cabinetul condus de Florin Cîțu a decis să suspende mare parte dintre majorările de salarii şi pensii decise înainte de pandemie.
Florin Cîțu, Premier: "România trece printr-o perioadă dificilă, în 2020 nu ne-am atins de venituri şi am avut măsuri de susţinere privat. Nici acum nu venim cu nicio tăiere pentru bugetari, rămân la nivelul din decembrie".
Aşadar cei 1,2 milioane de români care lucrează la stat vor avea în 2021 salariile îngheţate. Vor rămâne la acelaşi nivel bonusurile, primele, dar şi indemnizaţiile, inclusiv cele încasate de demnitari.
Guvernul vrea prin aceste măsuri să facă economii de 17 miliarde de lei. Guvernul a găsit soluţia să mărească salariul minim pe economie.
De la anul, angajaţii plătiţi la nivel minim pe economie vor primi 40 de lei mai mult faţă de cât au acum, adică vor ajunge la 1.386 de lei. Este o creştere de doar 3%, care îi nemulţumeşte pe sindicaliştii care se aşteptau la o majorare dublă. Guvernul însă spune că, acum, cel puţin, nu sunt bani pentru mai mult.
Discuţii extrem de tensionate au fost şi în privinţa alocaţiilor pentru copii. Guvernul are misunea imposibilă de a majora cu 40% alocaţiile, după ce decizia a fost votată în Parlament, şi cu 8% pensiile. Premierul spune că sumele vor creşte, dar nu şi cu cât.
Pe de altă parte, pensiile de serviciu, atât cele pentru militari, cât şi cele pentru civili, vor fi îngheţate la nivelul de acum. Iar primarii care se aşteptau să primească pensii speciale începând cu 2021 vor trebui să mai aştepte un an.
Guvernul a anunţat că punctul de amendă va rămâne acelaşi, adică 145 de lei. Totodată, voucherele de vacanţă vor fi acordate şi în 2021, dar vor rămâne la valoarea de acum, de 1.450 de lei.
În continuare, populaţia, dar şi firmele vor putea până la 31 martie să solicite plata eşalonată a datoriilor pe care le au la Fisc.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, salarii, pensii, Florin Cîțu, bugetari, masuri economice,
Dată publicare:
30-12-2020 18:37