O firmă din România are pe cap 60 de instituții de control. ”Nu ai voie să greșești. Statul are voie și nu pățește nimic”
O firmă din România are pe cap 60 de instituții de control, iar statul perpetuează o birocrație absurdă, bazată pe legi vechi și de aproape 100 de ani, pentru a justifica existența bugetarilor.
„În România, oficial, s-au desființat ștampilele. Dar, dacă te duci în delegație, trebuie să vii înapoi cu foaia de deplasare pe care să aduni ștampilele de la locurile pe unde te-ai deplasat. Cerința legală actuală în România este ca aceste foi de deplasare să aibă ștampile. Absurd!”, povestește Doru Șupeală, consultant de management și antreprenor pentru Europa Liberă.
E absurdul pe baza căruia funcționează companiile capitaliste din România, țara cópiilor ștampilate după orice document.
Sunt cerute în continuare: copia după buletin, ștampila, dosare separate pentru autorități diferite. Chiar și pentru aceeași instituție, ANAF, firmele sunt obligate să aibă documente diferite pentru aceeași informație, cerută în scopuri diferite.
Povara hârțogăriei și a procedurilor excesive consumă serios resursele firmelor, mai ales ale celor mici și mijlocii. Instituțiile statului nu comunică între ele și pun întreprinderile să facă toată treaba.
„Sunt documente pe care noi nu le consultăm niciodată. Sunt făcute exclusiv pentru control”, spune și Ștefan Horodnic, medic veterinar și proprietar de cabinet.
Adrian Caraba este întreprinzător și descrie lipsa de claritate în cerințele birocratice. El și-a deschis o firmă de dezinsecție, dezinfecție, deratizare. „Lista de acte de care ai nevoie de la instituții ca DSP, DSVSA, Mediu, nu corespunde cu ceea ce solicită inspectorii la vizitele în teren. Mereu e nevoie de ceva în plus de pus la dosar”.
”Statul are voie să greșească și nu pățește nimic”
Lipsa de adecvare a birocrației la realitate este flagrantă. Întreprinzătorii sunt fie furioși, fie cuprinși de neputință în fața absurdului birocratic: „La înființarea firmei trebuie să declari cifra de afaceri pentru primul an, ca să primești înregistrarea pentru cota de TVA. E o aberație. Tu ai o idee de produs. E foarte puțin probabil să știi cât vei vinde în următorul an fiscal”, spune antreprenorul Dan Chiuzbăian.
„Dacă te duci la ANAF din Sectorul 1 pentru o problemă, o să vezi că ea se rezolvă diferit față de Sectorul 5 și total diferit față de Suceava”, spune consultantul fiscal Valentina Saygo.
Numărul exemplelor de documente și proceduri inutile e copleșitor. Acestea, adunate de la aproape fiecare instituție de avizare și control - în total 60 - creează un mediu nefavorabil pentru inițiativa economică și dezvoltare.
Întreprinzătorii și experții spun pe o singură voce că birocrația excesivă nu are nici un beneficiu, numai dezavantaje. La asta se adaugă și frustrarea dublei măsuri. Instituțiile de control sunt pe o poziție de superioritate față de firme.
„În calitate de contribuabil, nu ai voie să greșești. Statul are voie să greșească și nu pățește nimic. Tu n-ai voie să întârzii în plată sau în declarare. Statul nu dă nici o penalitate de întârziere când ai de recuperat banii de la stat, TVA, concedii medicale etc”, afirmă Valentina Saygo, expert contabil și fost secretar de stat în Ministerul Economiei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, firme, control, institutii, birocratie, absurd,
Dată publicare:
18-09-2023 08:42