Noul proiect al Codului Fiscal: Ministerul Finantelor renunta la majorarea impozitelor pe masini, terenuri si case
Ministerul Finantelor sustine ca renunta la majorarea impozitelor pentru masini, terenuri si case.
Vor creste doar impozitele pentru proprietatile detinute de persoane fizice, dar utilizate in scop comercial, cum ar fi cabinetele de avocatura, micile magazine, sau frizeriile. Anuntul de joi a fost facut dupa ce saptamana trecuta Ministerul publicase o varianta a Codului Fiscal, care prevedea majorarea de pana la 3 ori a darilor pentru terenuri si masini.
In varianta retrasa saptamana trecuta de pe propriul site, Ministerul Finantelor lua in calcul majorarea impozitelor pentru masinile mici si reducerea lor pentru cele de lux.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Astfel, pentru o Dacie Logan cu motor de 1,4 impozitul ar fi urcat de la 56 la 140 de lei pe an. Iar pentru Un Volksvagen Golf cu motor de 2,0, impozitul ar fi urmat sa creasca de la 180 la 300 de lei. In schimb, pentru un Range Rover cu motor de 4,4 impozitul s-ar fi redus de la 6400 la 5500 de lei.
Ministerul Finantelor a anuntat ca "impozitele pe masini si terenuri din proiectul noului Cod fiscal raman aceleasi ca pana acum, asa ca si nivelul acestor impozite va rămâne neschimbat. Asadar toate modificarile anuntate in urma cu o saptamana cad si raman in vigoare impozitele de anul acesta.
Potrivit vechiului proiect, pe 10 hectare de teren agricol situat la sat impozitul s-ar fi dublat, de la 400 la 845 de lei. Pentru aceeasi suprafata agricola, dar situata langa un oras important impozitul ar fi crescut de la 1000 la 1144 lei.
Ministerul Finantelor sustine acum ca a renuntat si la aceasta intentie si ca va pastra cotele actuale de impozitare. Vor creste semnificativ impozitele pentru proprietatile detinute de persoane fizice folosite insa in scop comercial. De exemplu, pentru o frizerie 100 de metri patrati detinuta de o persoana fizica, impozitul pe cladire va creste de la 243 la 4860 de lei/an.
Impozitele pe locuinte raman deocamdata neschimbate. Pentru un apartament de 50 de metri patrati in Centrul Bucurestiului, impozitul ramane la 121 de lei/an iar pentru o casa de chirpici la sat : 7,2 lei/an. Dispare insa reducerea de impozit acordata acum pentru cladirile mai vechi de 30 de ani.