Proiectul care ar putea schimba "faţa" invatamantului romanesc. 2% din impozitul pe venit, virat direct in contul scolilor


Ultimul update: Luni 16 Iunie 2014 06:53
Data publicarii: Vineri 13 Iunie 2014 19:28
Categorie: Stiri Sociale

Daca nu vreti ca banii sa se piarda in bugetul de stat, ati putea vira 2 la suta din impozitul pe venit catre scoala sau gradinita unde invata copilul dumneavoastra.

Un astfel de proiect a fost depus pentru modificarea Codului Fiscal. In cazul in care va fi aprobat, banii ar putea fi donati si unitatilor de invatamant, nu doar fundatiilor si asociatiilor. In prezent, scolile pot primi donatii pentru mobilier sau curatenie, numai daca parintii sunt organizati in asociatii.

In 1970 e fabricata aparatura dintr-un cabinet medical scolar, aflat in Liceul Dante din Capitala. Un nou scaun stomatologic ar costa 11.000 de euro si aceasta este o posibila destinatie pentru cei 2 la suta din impozitul pe venit care s-ar strange in conturile scolii. Administratorii spun, insa, ca este esential ca banii sa poata fi folositi pentru nevoile scolii, fara a fi nevoie de aprobarea Primariei, ca pentru orice venit extrabugetar.

In plus, parintii ar putea scapa de sedintele in care sunt rugati sau constransi sa plateasca tot ce bugetul scolii nu poate acoperi. Vor fi rugati, evident, sa treaca pe fisa de taxe si impozite datele scolii copilului ca sa vireze 2 la suta.

Florentina Dinica, profesor: "Au contribuit cu ce era nevoie la clasa: o imprimanta, un calculator... Si ar fi poate cea mai potrivita cale de a ajuta scoala".

Anul trecut, doar 1.700.000 de romani din peste 7.000.000 au trimis la ANAF formularul 230. Insa efortul fiecarui contribuabil ar insemna un ajutor de cateva zeci sau chiar sute de lei pentru gradinita sau scoala.

Prof. Maria Dan, directorul Liceului Dante: "Un corp de cladire este ultramodern si copiii se simt exceptional acolo. Corpul vechi de cladire trebuie adus la acelasi standard".

Doar una din patru scoli e sustinuta in prezent de o asociatie a parintilor care strange sponsorizari.

Georgel Ivancov, presedintele asociatiei de parinti: "In total, au fost 171.000 de lei. Ii putem cheltui oficial, prin chitante, facturi si totul contabilizat".

Cele mai eficiente asociatii reusesc sa plateasca din banii stransi femei de serviciu, produse de curatenie si mici renovari ale scolii. Daca proiectul depus la Senat de deputatul PSD Angel Tilvar va trece de Camera Deputatilor, romanii ar putea directiona 2 la suta din impozitul pe profit direct spre scoli in mai, anul viitor.

VIDEO PROTVPLUS.RO