Noul impozit pe gospodarie ar putea fi amanat. Cele doua mari probleme descoperite de PSD

Ultimul update: Joi 01 Iunie 2017 01:00
Data publicarii: Luni 29 Mai 2017 22:50
Categorie: Financiar

La mai bine de o luna si jumatate de cand guvernantii au anuntat noul impozit pe gospodarii, liderul PSD Liviu Dragnea vorbeste tot mai des despre amanarea acestuia lui pentru 2019.

Nu ar fi suficienti consultanti fiscali care sa se ocupe de hartiile romanilor si nici Fiscul nu este pregatit sa gestioneze noul impozit pentru ca are sisteme informatice invechite.

Sefii din Ministerul de Finante dau asigurari ca scaderea impozitului de la 16 la 10% este batuta in cuie pentru ca este o promisiune din programul de guvernare. Numai ca modul in care se va aplica nu e inca pus la punct.

Pentru asta, mai multe de ''grupuri de lucru'' organizate de minister fac analize si simulari ca sa evalueze impactul acestor decizii fiscale.

Numai ca aceste simulari ar fi trebuit facute inainte ca Executivul sa anunte impozitul global pe gospodarii, spun reprezentantii mediului de afaceri, care au suspendat consultarile cu ministerul pe aceasta tema.

Dragnea: Introducerea noului sistem de impozitare ar putea fi amanata cu un an daca nu vor fi suficienti consultanti fiscali

Angela Rosca, specialist fiscal: "Ne duce gandul la varianta de impozit progresiv, mai ales ca in toate tarile unde e un sistem globalizat exista si un sistem progresiv de impozitare.''

O mare necunoscuta o reprezinta sistemul de deduceri care vine la pachet cu noul impozit.

Teoretic, am putea sa deducem cheltuielile pentru sanatate si pensie, taxele scolare, cursurile de limbi straine, taberele copiilor, dar si abonamentele la sala de fitness ori biletele la teatru.

Vor fi insa limite - o familie va beneficia de o deducere de cel mult 1.600 de lei pentru un copil pe an, iar persoanele care se gospodaresc singure vor avea dreptul la o deducere de 2.000 de lei.

Ruxandra Jianu, specialist fiscal: "Vorbim de o suma de 2.000 de persoana, o suma care poate fi adunata din 2 chitante de intretinere si RCA-ul la masina, asa ca nu pot sa spun ca daca cer bon fiscal de la fiecare comerciant voi fi incurajat pentru ca-mi acorda statul deducere la anumite categorii de cheltuieli.''

Intrebarea este cine se va ocupa de aplicarea noului impozit. Daca initial se vorbea despre 35.000 de consultanti fiscali care ar urma sa-i ajute pe romani sa-si faca declaratiile si sa-si plateasca impozitele, acum ideea e pusa sub semnul intrebarii.

Daca nu vor fi gasiti consultantii, atunci impozitul pe gospodarii ar putea fi amanat cu un an, timp in care Fiscul isi va moderniza sistemul informatic, pentru ca declaratiile sa fie depuse online.
 

Guvernul vrea sa schimbe din nou sistemul de taxare a veniturilor. Impozitul pe gospodarie, greu de pus in aplicare

Guvernul vrea sa schimbe din nou sistemul de taxare a veniturilor. Impozitul pe gospodarie, greu de pus in aplicare

bec, energie

Prețurile la electricitate ar trebui să scadă. Cum și-au păcălit furnizorii de energie clienții

România a folosit mai puţin de 5% din banii oferiţi de UE. Reacţia Guvernului

Primarul cu cel mai mare salariu din România. Câștigă mai mult decât Klaus Iohannis

Voucher de 500 $ de la Carrefour sau Lidl. Frauda din spatele acestui mesaj pe WhatsApp

Iohannis: "PSD are un hobby din a schimba tot ce funcţionează". Ce spune despre pilonul II

Paradox economic. Țara din UE care are prea mulți bani și pierde masiv din această cauză

pensii

Scandalul pensiilor continuă. Planul anunțat de Eugen Teodorovici pentru Pilonul 2

FMI a revizuit în creștere, la 5,1%, estimarea privind evoluția economică a României în 2018

Românii nu vor avea limitări la numărul de mașini second-hand cumpărate

Românii au pierdut 1,1 miliarde de euro la Pilonul II. Legea nu a fost respectată

Leul se apreciază în fața principalelor valute. Euro scade sub 4,65 lei

Reguli noi pentru cei care trimit peste 2.000 de euro din străinătate. Măsurile, criticate