Nordul Capitalei va fi transformat cu 1 mld de €: noi clădiri de birouri și mii de apartamente
Un miliard de euro vor fi investiţi într-o suprafaţă de doar un kilometru pătrat. Se întâmplă în nordul Capitalei, în zona Pipera, unde se vor construi noi clădiri de birouri, hoteluri de lux şi mii de apartamente.
Mai mulţi dezvoltatori imobiliari vor să transforme această bucată a Bucureştiului, deja renumită pentru clădirile impresionante de birouri ridicate în ultimii ani. Străzile din zonă au devenit însă neîncăpătoare, astfel că este mai convenabil să mergi kilometri întregi pe jos, decât cu maşina.
Au mai rămas doar câteva petice de pământ în zona de birouri din nordul Bucureştiului. Suficiente însă pentru investiţii private uriaşe: peste un miliard de euro în total.
Clădiri moderne de birouri vor răsări în următoare perioadă pe bulevardele Barbu Văcăreşti şi Dimitrie Pompeiu. Foarte aproape se va ridica şi un hotel de patru stele din lanţul Marriot iar mall-ul de peste drum va fi extins. Lângă staţia de metrou Pipera se ridică un oraş în miniatură, cu clădiri de birouri unde vor lucra angajaţii gigantului american Amazon. Vor avea restaurante şi chiar şi un parc.
”Ideea de comunitate se bazează pe un mix de servicii care merge dincolo de specificul tradiţional al serviciilor oferite în clădirile de birouri. Vorbim de activităţi de relaxare, un parc în care toţi angajaţii vor putea alerga, vor putea merge cu bicicleta. Ideea de a merge la un nivel sofisticat, la un nivel care va răspunde tuturor cerinţelor angajaţilor tineri care îşi doresc să aibă servicii anexe, prin dezvoltarea acestor servicii credem că angajaţii companiilor vor fi mai fericiţi”, spune Valentin Neagu, investitor.
Angajaţii vor şi locuinţe aproape de birou, aşa că dezvoltatorii imobiliari ridică zeci de blocuri în zonă. Cele mai multe la ieşirea din Bucureşti şi în oraşul Voluntari.
Rămâne însă de văzut cum va arăta zona în câţiva ani, pentru că regulile de construcţie sunt puţine.
”Mă refer la regim de înălţime, la retrageri şi la căi de acces. Şi atât. În România nu există reglementări care pot să le impui cu privire la faţade, la forma clădiri, este alegerea celor care elaborează documentaţia tehnică”, spune Dragoș Stelniceanu, arhitect-șef.
O altă problemă este supraaglomerarea zonei. Zilnic se formează blocaje în trafic, la orele de vârf.
Peste 250.000 de oameni lucrează în prezent în clădirile de birouri din nordul capitalei. O cifră în continuă creştere, odată cu noile proiecte imobiliare. În plus, şi Primăria Capitalei vrea să ridice tot aici în nordul oraşului un spital metropolitan. Dar planurile municipalităţii de dezvoltare a infrastructurii sunt modeste.
Primăria Capitalei are în plan să lărgească una dintre cele mai aglomerate străzi, iar la graniţa cu oraşul Voluntari ar urma să se construiască un pasaj subteran pentru a evita trecerea pe la calea ferată.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!