Zonele sărace, evitate de investitori. În Timiş s-a investit de 500 de ori mai mult decât în Gorj
Cele mai sărace zone ale ţării lipsesc cu desăvârşire de pe ''harta'' investitorilor străini. Un raport al Băncii Naţionale arata ca între judeţele din vest, şi cele din sud- est, există o prăpastie.
70 de miliarde de euro au adus investitorii străini în România până la finalul anului 2016. Iar cei mai mulţi bani - 60% - au ajuns în Bucuresti-Ilfov. Restul banilor au fost investiţi în zona centrală a ţării - 6 miliarde de euro, apoi în vest. Celelalte zone - vedem pe această hartă - că nu sunt interesante pentru investitori.
Judeţul Timiş este cel care a tras cei mai mulţi bani, după capitala şi Ilfov: 3,5 miliarde de euro. Urmează Prahova, cu 2 miliarde de euro, şi Braşovul. În Capitală, cele mai multe investiţii străine din 2016 s-au făcut în bănci, în construcţii şi în comerţ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Să vedem de ce vestul ţării este fruntaş la investiţii străine. Această fabrică a fost deschisă de canadieni la marginea oraşului Timişoara, acum câteva luni. Aici 40 de oameni ansambleaza componente auto iar până la anul numărul lor după cum estimează investirorii va fi de şase ori mai mare.
Peter Frey, director global companie de automotive din Canada: “Ne place Timişoara pentru apropierea de autostrada şi infrastructura în acest sens, aeroportul este chiar lângă noi noi şi aici suntem foarte aproape de Ungaria şi restul Europei, de asemenea.”
În timiş, autorităţile locale au venit şi cu un ajutor pentru investitori. De exemplu, au construit un parc industrial, unde le concesionează terenuri la preţuri foarte mici pentru a-şi construi fabrici.
Orice investie dezvolta în lanţ şi alte afaceri. Acest ansamblu de clădiri de birouri, construit recent este deja închiriat în cea mai mare parte de firme străine.
În Timiş, rata şomajului este puţin peste unu la sută.
Florentin Munteanu - director companie din Irlanda: "Efectiv nu se mai găseşte forţa de muncă disponibilă pe piaţa din Timişoara. Cred că dezvoltarea companiilor şi investiţiilor este mult mai accelerată decât posibilităţile pieţei de muncă de a se adapta la această creştere"
La coada clasamentului se afla judeţul Gorj, unde companiile străine au investit numai şapte milioane de euro, adică de 500 de ori mai puţin faţă de Timiş.
Gigi Nacev, consultant de afaceri: “Trebuie să compenseze distanţă de graniţa cu alte facilităţi, prin a da terenuri pentru construcţia unei fabrici. În al doilea rând scutiri de taxe, în al treilea rând trebuie să creeze un centru de pregătire a forţei de munca''.
La nivelul ţării, investiţiile străine sunt în creştere dar nu au recuperat gaura cauzată de criză economică din 2008. Marii investitori sunt din Uniunea Europeană. Firmele înregistrate în Olanda sunt pe primul loc, cu un sfert din total. Urmează cele din Germania, Austria, Franţa şi Cipru, arata datele Băncii Nationale'.
Statistica arata că cei mai mulţi bani ai străinilor, peste o treime, au ajuns în industrie - în fabrici şi uzine, abia apoi în comerţ, construcţii şi în imobiliare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: companii, timis, investitii, firme, gorj, dezvoltare, investitori straini, Banca Nationala,
Dată publicare:
09-03-2018 06:59