Mugur Isarescu: "Leul sta tolanit in intervalul 4,40-4,44 de jumatate de an. A ignorat si campania electorala"

Mugur Isarescu

Populatia a scapat treptat de teama deprecierii monedei nationale, intrucat leul "sta tolanit" in intervalul 4,4-4,44 lei/euro de aproape jumatate de an, fara a inregistra fluctuatii nici macar in campania electorala.

"Dupa un timp, publicul a vazut ca directia leului nu e numai in sensul deprecierii, e si in apreciere, sta tolanit leul in intervalul 4,40-4,44 (lei/euro – n.r.) de aproape jumatate de an, adica mai putin de 1%. Mai misca asa usor din coada, dar sub 1%", a afirmat Isarescu miercuri, in deschiderea seminarului Colocvii de Politica Monetara organizat de banca centrala.

Guvernatorul a aratat ca leul "s-a tolanit" si mai tare din luna septembrie, ignorand total campania electorala pentru presedintie, fata de alti ani cand reactiona dupa declaratii politice.

"Ganditi-va ce era anterior intr-un an electoral! Ignora (leul - n.r.) total campania electorala, ba el s-a tolanit si mai tare din septembrie, daca ne uitam la cifre, a devenit si mai lenes, ca sa nu-l numesc altfel, sa nu-l jignesc. Si bineinteles ca apare intrebarea «Dom’ne, cat mai dureaza aceasta stare de - sa nu-i spun nesimtire, ca-l jignesc - de insensibilitate, ignorare a scenei politice, unde au loc miscari, declaratii?» Inainte, cu cate declaratii s-au facut in campania electorala, stateam cu ochii cat cepele sa-l vedem pe unde se duce, nimic!", a spus Isarescu.

El a amintit ca in urma cu cativa ani exista o asimetrie destul de mare in relatia dintre fluctuatia cursului de schimb si variatia anumitor indici economici, o depreciere influentand inflatia destul de rapid, cu un impact dublu decat in cazul aprecierii, insa in ultima perioada aceasta asimetrie s-a redus.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Am tot vorbit de o anumita asimetrie in aceasta relatie, cand cursul se deprecia, transmisia asupra inflatiei era extrem de rapida, cand se aprecia (...). Acum vreo sapte ani calculam o asimetrie de 1 la 2, deci o depreciere era dubla ca impact comparativ cu aprecierea, nu erau studii destul de adancite atunci, erau mai degraba empirice. Analiza spune ca asimetria s-a diminuat", a spus Isarescu.

Astfel, "lumea" scapa de temerea deprecierii "dupa luni si luni de zile", iar dominatia cursului se diminueaza.
Isarescu a avut cuvantul de deschidere a unui colocviu de politica monetara organizat de BNR, in care au fost prezentate trei studii privind relatia piete financiare - PIB, impactul preturilor produselor din import in inflatie si evolutia relatiei somaj - inflatie in conditiile crizei financiare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Cursul a deschis in scadere, la inceput de saptamana: 4,440 lei/euro
Cursul a deschis in scadere, la inceput de saptamana: 4,440 lei/euro

 Cursul de schimb a deschis luni in scadere, aproape de 4,440 lei/euro, pe volume mici in tranzactiile derulate intre bancile comerciale, specifice activitatii mai reduse din luna august.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.