Piaţa imobiliară se află în scădere în aproape toată țara. ”Oamenii s-au speriat”


Ultimul update: Sambata 13 Aprilie 2019 07:05
Data publicarii: Sambata 13 Aprilie 2019 07:04
Categorie: Stiri Economice

Piaţa imobiliară se află într-un uşor declin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vânzările de case şi terenuri sunt în scădere.

De vină ar fi, spun specialiştii, un număr de factori cumulaţi în aceeaşi perioadă de timp, cum ar fi creşterea ROBOR, situaţia politică incertă şi majorarea preţurilor. Excepţie face Bucureştiul, unde vânzările au crescut puţin, față de primele luni ale lui 2018.

"Avem construcţii gata de un an, încă nevândute. Se remarca şi la apartamente, şi la acest tip de duplex cu preţ foarte bun, dar nu avem persoane care să se intereseze", explică un constructor din Iași.

La Iaşi, au scăzut vânzările mai ales la apartamentele şi casele de la periferia oraşului. Terenurile au fost şi ele afectate.

Tiberiu Ghiațău, agent imobiliar: "Primele trei luni înregistrăm o scădere drastică de 50 la sută. S-a observat lipsa clienţilor care făceau credite, credite ”Prima casă”, ipotecare, cu avans mic, 10-15%. În toată ţara a dispărut acea parte de clienţi care făceau credite ”Prima casă”, dar piaţa s-a schimbat, preţurile au crescut."

Cătălina Bacușcă, director Oficiul Cadastru Iaşi: "În martie 2019, în judeţul Iaşi, numărul de tranzatii imobiliare a crescut comparativ cu luna precedentă, dar a scăzut în comparaţie cu perioada similară din 2018."

Specialiştii pun scăderea vânzărilor pe seama evoluţiei indicelui ROBOR şi a cursului Euro şi spun că, în 2019, cumpărătorii sunt mai prudenţi.

Alexandru Coptu, agent imobiliar: "Contează evoluţia leului, inflaţia, odată cu creşterea euro. O casă care avea aceeaşi valoare anul trecut, anul acesta, în realitate, va costa mai mult."

Lucian Fanea, economist: "În primul rând, este această incertitudine politică care s-a manifestat în România în ultimele luni, neaprobarea bugetului de stat pe anul 2019 cu o mare întârziere, programul "Prima Casă" a intrat în funcţiune abia în martie şi efectele se vor vedea în trimestrul 2 din 2019. Acest program era un motor important al pieţei imobiliare din România."

În Cluj-Napoca nu doar apartamentele din blocurile vechi se vând mai greu, ci şi cele din ansamblurile rezidenţiale recent construite.

Emil Petrean, dezvoltator imobiliar: "S-au speriat oamenii şi de creşterea preţurilor.. Preţurile în acest an, în Cluj-Napoca, au fost mai mari decât oricând."

Vânzările au crescut doar în București

 

De altfel, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, au scăzut vânzările în toate oraşele din ţară, mai puţin în Bucureşti, unde, faţă de primul trimestru din anul trecut, se înregistrează o uşoară creştere.

Şi în vestul ţării numărul tranzacţiilor la terenuri şi imobile a scăzut în primele luni ale lui 2019.

Daniel Crainic, specialist imobiliare:  "Asistăm la o corectare a unor preţuri pe anumite segmente, acolo unde lucrurile au evoluat disproporţionat, unde preţurile au urcat mai mult decât a permis cererea."

În Timişoara, preţurile la apartamentele vechi sunt mai mici, comparativ cu anii trecuţi. O cauză ar fi, spun agenţii imobiliari, faptul că noile ansambluri, cu facilităţi pentru clienţi, de la poziţie până la design şi finisaje, au câştigat teren.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Schimbare importantă în cazul apartamentelor noi. O practică foarte periculoasă, interzisă
Piața imobiliară frânează brusc. Apartamentele au început să se ieftinească
VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22