Modelul unei comune din Alba, care a atras investitorii cu infrastructura făcută pe bani europeni
În încercarea de a scăpa de taxele de la oraş, tot mai mulţi investitori îşi mută afacerile la sat. Acolo plătesc şi cu 50 la sută mai puţin şi pot accesa mai uşor fonduri europene.
De pilda, comună Ciugud, din Alba, s-a dezvoltat masiv după ce autorităţile locale au făcut modernizări cu bani de la uniune. Şi, pe lângă investitori, din această "afacere" au de câştigat şi localnicii: au fost create astfel multe locuri de muncă.
Cu o populaţie de aproximativ 3.000 de locuitori, Ciugud se număra printre cele mai dezvoltate comune din România.
Autorităţile locale au luat, până acum, peste 27 de milioane de euro, bani europeni. Iar schimbările în bine au atras în zonă şi investitori.
O firmă care confecţionează panouri electrice şi-a mutat activitatea de la oraş la Ciugud, în urmă cu 7 ani.
Laura Moga, administrator: "Este mai ieftin din mai multe puncte de vedere: atât o economie a timpului, cât şi financiară. Taxele sunt mai mici la ţară, curierul este mai ieftin. Facem o economie undeva la 10-15% faţă de ceea ce ne costă."
La fel au gândit şi patronii unei firme de echipamente şi materiale electrice.
Cosmin Conțan, director adjunct: "Ni s-a oferit posibilitatea să concesionăm un teren pe 49 de ani cu un preţ acceptabil. Existau drumuri, terenul era pregătit pentru investiţie. Avem şansa să pornim cu costuri mai mici."
De câştigat au şi localnicii, mulţi angajaţi ai celor care au afaceri în comună.
În doar 8 ani, numărul investitorilor din Ciugud a crescut de la 6 la 40.
Gheorghe Damian, primar Ciugud: "Doar în zona de dezvolare economică avem aproape 22 de firme şi peste 1000 de locuri de muncă, dincolo de faptul că le-am dus utilităţile până la poartă, le-am oferit facilităţi fiscale în sensul că impozitul pe care îl plătesc la noi în comună este jumătate faţă de oraş."
Având în vedere condiţiile, aproximativ 500 de orăşeni s-au mutat aici în ultimii ani.
Iar comuna continua să se dezvolte. Recent, în zona a fost amenajat - pe o suprafaţă de 56 de hectare - şi un teren de golf modern, în care proprietarul a investit 15 milioane de euro.