Miza bataliei pentru subventiile "Casa Verde". Cu cat le-au scazut facturile celor care si-au montat panouri solare
Motivatia cozilor pentru subventiille Programului "Casa Verde" este reducerea masiva a cheltuielilor, in special cele pentru incalzire sau gaze. Facturile pot scadea la jumatate pe timp de iarna si chiar la 10 la suta pe timp de vara, spun furnizorii.
Asa ca, desi subventia de la stat nu acopera integral valoarea echipamentelor, amortizarea investitiei se poate face chiar si intr-un singur an.
Alin Ifrim, din Spataru, judetul Buzau, a aplicat pentru Programul "Casa Verde" in 2011, dar banii i-a primit abia anul trecut. Cu 6.000 de lei si-a montat un panou solar care l-a scapat de grija facturilor la apa calda 9 luni din an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alin Ifrim: "Se poate folosi din primavara pana toamna. Daca e o toamna cu soare, panoul functioneaza in continuare."
Barbatul sustine ca, de cand are panoul solar, nu mai porneste centrala termica clasica decat iarna.
Alin Ifrim: "Energia solara este folosita pentru a incalzi 200 de litri de apa. 200 de litri ajung pentru o familie o zi intreaga."
Silviu Iordache, producator de panouri solare: "Instalarea unui sistem solar poate reduce costul prepararii apei calde menajere pe durata unui intreg an calendaristic cu pana la 90 la suta."
Pretul unui panou solar porneste de la 2.000 de lei in varianta nepresurizata, care functioneaza doar vara. Panourile presurizate, care dau caldura si iarna, sunt mult mai scumpe.
Liviu Pandelica, reprezentant firma de echipamente termice:
"Costul unui panou solar cu toate echipamentele aferente este de 8.000 de lei, dar cum statul suventioneaza prin "Casa Verde" cu 6.000 de lei, investitia se poate amortiza din primul an."
Cea mai mare subventie prin "Casa Verde", de 8000 de lei, este pentru pompe de caldura. Acestea scot caldura din pamant sau din aer si o transporta in locuinta. Functioneaza tot anul, dar preturile sunt pe masura.
Si dezvoltatorii imobiliari construiesc din start "locuinte verzi". Un ansamblu are panouri fotovoltatice, care asigura incalzirea pana la 15 grade Celsius. Daca este mai frig, porneste automat o centrala clasica pe gaze. Desi locuintele au 200 de metri patrati, factura va fi modesta.
Mihai Lucian Ceausu, director de vanzari: "Estimam ca factura lunara pe timp de iarna va fi de 250 de lei."
Panourile fotovoltaice nu sunt insa subventionate prin "Casa Verde".