Programul Casa Verde, reluat. Cozi uriase in fata Agentiilor de Mediu, la Bucuresti sistemul online s-a blocat

10-10-2016 07:55

Dupa o pauza de cinci ani programul Casa Verde este reluat luni. Romanii care vor bani de la stat pentru instalarea de panouri solare s-au ingramadit in fata Agentiilor de Mediu, sa fie siguri ca primesc finantare.

Si la Bucuresti, sute de oameni au stat la coada ca sa intre in cursa pentru fondurile programului Casa Verde. Dar inscrierile s-au blocat din cauza sistemului online.

Peste 200 de oameni au facut noapte alba la Buzau, iar alte cateva zeci la Targu Jiu si Pitesti. Si la Drobeta-Turnu Severin au fost peste 200 de oameni. Coada s-a format inca de vineri, dupa ce localnicii au aflat ca exista fonduri doar pentru 131 de inscrisi.

Barbat: "E un numar de persoane si pana la ziua apar si mai multi sa stea in tarcul asta facut de jandarmerie!"

Oameni la coada: "Intrebati-l cand a venit! Veni acum si noi suntem de vineri, de sambata aici."

Ca sa nu apara conflicte, jandarmii si politistii locali au stat toata noaptea de paza in fata sediului Agentiei pentru Protectia Mediului din Drobeta-Turnu Severin.

Femeie: "De trei zile si trei nopti stau la coada, nu este posibil asa ceva, e o proasta organizare, nu trebuiau sa anunte 131 de dosare, oamenii intra in panica."

Localnic: "74 de persoane sunt in fata mea, eu sunt al 74-lea si sunt de vineri."

Pregatiti pentru o lunga asteptare, oamenii au venit cu scaune si paturi de acasa. Unii au dormit in masini, altii avut grija ca timpul sa nu treaca fara folos.

Femeie care crosteaza un ciorap: "La noapte le e frig si trebuie sa le fac ciorapi."

A fost noapte alba si la Buzau, unde scenariul s-a repetat. Peste 200 de oameni s-au asezat la rand in fata sediului Agentiei. Unii - inca de duminica de la pranz.

Barbat: "De ce am venit, ca sa fim prezenti aici. Daca veneam mai devreme eram mai avantajati ca eram primii pe lista, asa daca am venit la 12 suntem la 70-80 pe lista."
Reporter: "O sa stati toata noaptea?"
Barbat: "E posibil sa stam si a doua noapte."

Cetatean: "Oamenii sunt prezenti aici, mai facem prezenta, ca sa fim siguri ca suntem aici."

Vremea nu le-a facut asteptarea mai usoara. Oamenii au incercat sa se protejeze de frig cu ceai cald, paturi si haine groase.

Cetatean: "In ordinea listei se intra la depunerea acestui dosar si daca plecam pierdem programul."

Judetul Buzau are alocat pentru programul Casa Verde putin peste 1.300.000 de lei. Banii ajung pentru cel mult 240 de beneficiari, in conditiile in care finantarea nerambursabila este de cel mult 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, 6.000 de lei pentru panourile solare presurizate si 8.000 de lei pentru pompele de caldura.

Cei care vor finantare prin programul Casa Verde pot depune dosarul la Agentiile de Mediu pana pe 24 octombrie. Bugetul alocat pentru intreaga tara este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populatiei, restul - persoanelor juridice.


VIDEO PROTVPLUS.RO