Misterul din jurul averii lui Dinu Patriciu. Cum s-au topit miliardele din conturi si ce s-a intamplat cu proprietatile sale

×
Codul embed a fost copiat

"Lasati-ma maine dimineata fara niciun ban, in Piata Unirii si, probabil, peste un an voi fi ca astazi", spunea, cu siguranta, Dinu Patriciu. Avutia celui care a fost candva cel mai bogat om din Romania este acum un mister.

Potrivit topurilor de specialitate, de la peste 2 miliarde de dolari, a ajuns la sub doua sute de milioane. Si totusi, Dinu Patriciu detinea importante proprietati imobiliare din Romania, pana in Germania sau Suedia. Cateva le-a vandut pe sute de milioane de euro. Mai sunt insa si multe altele.

Averea lui Dinu Patriciu este inconjurata de mister. Declarat in 2008 drept cel mai bogat roman, cu o avere estimata la peste 2 miliarde de euro, omul de afaceri a sustinut, in 2013, in fata instantelor de judecata romanesti, ca a saracit. Valoarea imperiului sau ar fi coborat undeva la 200 de milioane de euro.

Este adevarat ca Patriciu facea aceasta declaratie in cadrul procesului de partaj, prin care sotia ii cerea jumatate.

Un miliard de euro sunt banii pe care Dinu Patriciu i-ar fi incasat atunci cand a vandut Rompetrol cu tot cu bijuteria companiei, Rrafinaria Petromidia. Nu putem decat sa presupunem ca banii i-au intrat in conturi.

Citește și
Dinu Patriciu
Povestile medicului pe care Dinu Patriciu il chema cu avionul personal. "Dispaream cate o zi sau doua, doar noi stim unde"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Criza economica a fost dura, insa, in acelasi timp, a reprezentat si o oportunitate", spunea Dinu Patriciu in 2009.

Vanzarea Rompetrol, cu un an inainte de criza, a fost o miscare de geniu. Patriciu a recunoscut public ca ii place sa se joace cu banii lui. Doar ca in urmatoarele afaceri, investitiile in imobiliare si comert, intuitia nu l-a mai ajutat la fel de mult.

Sorin Rosca Stanescu: "Domnul Patriciu a facut mari investii, inclusiv asta cu magazine, mizand pe faptul ca nu se va prelungi atat de mult criza economica cat s-a prelungit. Si cred ca acest calcul l-a determinat sa considere la un moment dat ca poate sa investeasca, sa cumpere, cum a cumparat 2 fonduri imobiliare pe piata europeana. El a considerat ca le cumpara la cel mai mic pret... Ei bine, nu a fost asa, pentru ca a continuat criza si pretul a continuat sa scada, aducandu-i pierderi."

Patriciu se considera un arhitect al afacerilor. Prin compania sa, Dinu Patriciu Global Properties, detinea peste 100 de proprietati in Germania, Romania, Polonia , Olanda si Belgia, evaluate, chiar si in criza, la peste 1 miliard de euro.

In 2011, prin aceasta companie, Dinu Patriciu a vandut cu 100 de milioane de euro 7 proprietati in Suedia, la Karlstad, unde isi au sediul mai multe companii multinationale importante. Pentru alte 90 de milioane de euro a mai vandut o cladire de birouri in Berlin.

Apropiatii spun ca Dinu Patriciu avea si o importanta colectie de tablouri.

Mircea Ionescu Quintus: "Lucruri foarte bune... Are un buchet de flori de Luchian superb. Grigorescu a facut foarte multe tablouri cu car cu boi, iar el are unul superb. El are, dupa parerea mea, nu numai cel mai mare, ci si cel mai valoros tablou cu aceasta tema. Un tablou mare, mare, cat un perete. Are Andreescu, are Patrascu... Nu mai spun de opere germane vechi."

Nu se stie, insa, care este situatia lor, si anume daca a vandut sau nu din ele.

Sorin Rosca Stanescu: "Stiu ca isi propusese sa faca o galerie undeva in Bucuresti. O galerie cu colectia Patriciu, la care sa aiba acces generatiile viitoare. Nu mai stiu deloc care este situatia patrimoniala. Nu stiu ale cui sunt tablourile acelea care mai sunt, daca mai sunt. Nu mai am nicio idee."

Familia insa va ramane si cu o alta avere: lucrarile realizate chiar de Dinu Patriciu. Unele dintre ele sunt in posesia prietenilor lui, altele au ramas in resedinta sa din Snagov. Acestea nu au o valoare de piata mare, insa Patriciu este considerat un pictor talentat.

Revenind la lucruri concrete, omul de afaceri a detinut si un iaht de 40 de milioane de euro, care a fost scos la vanzare, la fel si flota de patru avioane VIP, si ele cu preturi de catalog de oridinul zecilor de milioane de euro.

Toata aceasta bogatie, parte investita in imobile din toata lumea, alta in societati comerciale si o a treia, despre care doar se presupune ca s-ar afla in conturile unor banci din straintate, urmeaza sa fie impartita intre membrii familiei.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Statul, banca si presupusa iubita. Cei trei executori care au de recuperat bani din conturile goale ale lui Dinu Patriciu
Statul, banca si presupusa iubita. Cei trei executori care au de recuperat bani din conturile goale ale lui Dinu Patriciu

A fost cel mai bogat roman, insa de ani buni nu mai avea niciun ban in tara. Dinu Patriciu ramane pe lista neagra a datornicilor, pe care ii vaneaza toata lumea: de la fosti parteneri de afaceri sau de amor, pana la Ministerul Finantelor.

Povestile medicului pe care Dinu Patriciu il chema cu avionul personal.
Povestile medicului pe care Dinu Patriciu il chema cu avionul personal. "Dispaream cate o zi sau doua, doar noi stim unde"

Familia pastreaza insa discretie absoluta in legatura cu data si locul in care va fi inhumat. Pentru prieteni vestea ca a murit este naucitoare. Stiau ca este bolnav si ca se izolase in ultimele luni, dar nu credeau ca este atat de rau.

DINU PATRICIU a murit in plin
DINU PATRICIU a murit in plin "razboi" de divort cu Dana. Promisiunea pe care le-a facut-o celor doua fiice

DINU PATRICIU a murit. Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit, marti, 19 august 2014, intr-un spital din Londra, la varsta de 64 de ani. Fiind bolnav si trecand printr-un transplant de ficat, afaceristul a fost parasit si de sotie.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.