Misterul din jurul averii lui Dinu Patriciu. Cum s-au topit miliardele din conturi si ce s-a intamplat cu proprietatile sale
"Lasati-ma maine dimineata fara niciun ban, in Piata Unirii si, probabil, peste un an voi fi ca astazi", spunea, cu siguranta, Dinu Patriciu. Avutia celui care a fost candva cel mai bogat om din Romania este acum un mister.
Potrivit topurilor de specialitate, de la peste 2 miliarde de dolari, a ajuns la sub doua sute de milioane. Si totusi, Dinu Patriciu detinea importante proprietati imobiliare din Romania, pana in Germania sau Suedia. Cateva le-a vandut pe sute de milioane de euro. Mai sunt insa si multe altele.
Averea lui Dinu Patriciu este inconjurata de mister. Declarat in 2008 drept cel mai bogat roman, cu o avere estimata la peste 2 miliarde de euro, omul de afaceri a sustinut, in 2013, in fata instantelor de judecata romanesti, ca a saracit. Valoarea imperiului sau ar fi coborat undeva la 200 de milioane de euro.
Este adevarat ca Patriciu facea aceasta declaratie in cadrul procesului de partaj, prin care sotia ii cerea jumatate.
Un miliard de euro sunt banii pe care Dinu Patriciu i-ar fi incasat atunci cand a vandut Rompetrol cu tot cu bijuteria companiei, Rrafinaria Petromidia. Nu putem decat sa presupunem ca banii i-au intrat in conturi.
"Criza economica a fost dura, insa, in acelasi timp, a reprezentat si o oportunitate", spunea Dinu Patriciu in 2009.
Vanzarea Rompetrol, cu un an inainte de criza, a fost o miscare de geniu. Patriciu a recunoscut public ca ii place sa se joace cu banii lui. Doar ca in urmatoarele afaceri, investitiile in imobiliare si comert, intuitia nu l-a mai ajutat la fel de mult.
Sorin Rosca Stanescu: "Domnul Patriciu a facut mari investii, inclusiv asta cu magazine, mizand pe faptul ca nu se va prelungi atat de mult criza economica cat s-a prelungit. Si cred ca acest calcul l-a determinat sa considere la un moment dat ca poate sa investeasca, sa cumpere, cum a cumparat 2 fonduri imobiliare pe piata europeana. El a considerat ca le cumpara la cel mai mic pret... Ei bine, nu a fost asa, pentru ca a continuat criza si pretul a continuat sa scada, aducandu-i pierderi."
Patriciu se considera un arhitect al afacerilor. Prin compania sa, Dinu Patriciu Global Properties, detinea peste 100 de proprietati in Germania, Romania, Polonia , Olanda si Belgia, evaluate, chiar si in criza, la peste 1 miliard de euro.
In 2011, prin aceasta companie, Dinu Patriciu a vandut cu 100 de milioane de euro 7 proprietati in Suedia, la Karlstad, unde isi au sediul mai multe companii multinationale importante. Pentru alte 90 de milioane de euro a mai vandut o cladire de birouri in Berlin.
Apropiatii spun ca Dinu Patriciu avea si o importanta colectie de tablouri.
Mircea Ionescu Quintus: "Lucruri foarte bune... Are un buchet de flori de Luchian superb. Grigorescu a facut foarte multe tablouri cu car cu boi, iar el are unul superb. El are, dupa parerea mea, nu numai cel mai mare, ci si cel mai valoros tablou cu aceasta tema. Un tablou mare, mare, cat un perete. Are Andreescu, are Patrascu... Nu mai spun de opere germane vechi."
Nu se stie, insa, care este situatia lor, si anume daca a vandut sau nu din ele.
Sorin Rosca Stanescu: "Stiu ca isi propusese sa faca o galerie undeva in Bucuresti. O galerie cu colectia Patriciu, la care sa aiba acces generatiile viitoare. Nu mai stiu deloc care este situatia patrimoniala. Nu stiu ale cui sunt tablourile acelea care mai sunt, daca mai sunt. Nu mai am nicio idee."
Familia insa va ramane si cu o alta avere: lucrarile realizate chiar de Dinu Patriciu. Unele dintre ele sunt in posesia prietenilor lui, altele au ramas in resedinta sa din Snagov. Acestea nu au o valoare de piata mare, insa Patriciu este considerat un pictor talentat.
Revenind la lucruri concrete, omul de afaceri a detinut si un iaht de 40 de milioane de euro, care a fost scos la vanzare, la fel si flota de patru avioane VIP, si ele cu preturi de catalog de oridinul zecilor de milioane de euro.
Toata aceasta bogatie, parte investita in imobile din toata lumea, alta in societati comerciale si o a treia, despre care doar se presupune ca s-ar afla in conturile unor banci din straintate, urmeaza sa fie impartita intre membrii familiei.