Ministrul Finanțelor nu e de acord cu măsura propusă chiar de el, de supraimpozitare. ”Nu vă spun”
Criticat chiar de partenerii de coaliție după ce a vorbit de taxe pe lux pentru cei cu mai multe case și mașini, dar și despre noi impozite, ministrul Finanțelor dă înapoi.
"Nu sunt adeptul taxelor noi", spune Adrian Câciu, care vorbește acum doar despre reducerea poverii fiscale pe muncă și scăderea evaziunii.
După ce a reluat recent ideea mai veche a social-democraților de a introduce taxe pe lux, ministrul Finanțelor evită acum subiectul.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: ”Există niște justificări ale unora care au spus că trebuie impozitate proprietățile. Haideți să vedem această analiză, nu sunt adeptul impozitării sau supraimpozitării proprietăților”.
Guvernul transmite că nu vor exista noi taxe
La jumătatea anului ar putea fi anunțate schimbările pentru 2023, spune oficialul. Acum câteva zile, într-un interviu pentru Hotnews, Adrian Câciu vorbea despre impozitarea progresivă și cum ar putea fi taxați în plus unii români, de pildă de la a treia locuință și mașină. Ideea a fost însă criticată dur chiar de liberali.
Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului: "Guvernul Nicolae Ciucă a transmis încă de la început că nu vor exista noi taxe".
Acum, nici ministrul Finanțelor nu mai este atat de convins că vor fi schimbări și taxe noi de la anul.
”Adrian Câciu: Nu sunt adeptul taxelor noi. Mi se pare, și nu numai mie, toți ne spun că impozitarea muncii e foarte ridicată. Vă spun clar, ca ministru de Finanțe, că unul dintre obiective este scăderea taxei muncii.
Reporter: Unde vedeți un procent just al taxelor care ajung la stat. Acum e peste 40.
Adrian Câciu: Nu vă spun.
Reporter: Acum e peste 40.
Adrian Câciu: Nu vă spun, va fi mult mai jos”.
Pe de altă parte, unele măsuri analizate sunt, de fapt, idei mai vechi - o taxă pe zahăr, alături de impozitarea bacşişului.
Modificarea taxelor și impozitelor, anunțată anul acesta
Totodată, ar fi în pregătire şi actualizarea facilitățile acordate în construcţii şi domeniul IT.
Adrian Câciu: ”Legarea facilității de sursă - realizezi un venit, dintr-o activitate, acea activitate poate ar trebui să fie din perspectivă comercială tranzitată prin România, adică ea să poată fi exportată”.
România s-a angajat în faţa Comisiei Europene că face în următorii ani o reformă fiscală, cu revizuirea impozitelor şi reducerea facilităţilor excesive şi reducerea celor din construcţii, începând cu 2025. Măsurile au fost cerute în condiţiile în care ţara noastră are o problemă mare cu economia nefiscalizată.
Această economie subterană este estimată la 27% din tot ceea ce produce ţara noastră într-un an, adică peste 300 de miliarde de lei. Orice schimbări ale taxelor ar trebui anunțate cu cel puțin șase luni înainte să se aplice, potrivit legii.
Așadar, la jumătatea anului acesta ar trebui să știm clar dacă și ce taxe se modifică în 2023.
Sursa: Pro TV
Etichete: impozite, adrian caciu, ministrul finantelor,
Dată publicare:
11-02-2022 19:50