Ministrul Finanţelor a anunţat modificările la legea fondurilor private de pensii

×
Codul embed a fost copiat

Eugen Orlando Teodorovici a făcut joi declaraţii, după şedinţa de Guvern, privind modificările aduse Pilonului II. 

Fondurile de pensii care administrează cotizaţiile românilor pentru Pilonul II au primit condiţii mult mai bune, după o lună de negocieri cu Guvernul. Ordonanţa 114 le impunea să vină cu 800 de milioane de euro capital social în firmele lor, ordonanţa dată acum prevede o sumă de patru ori şi jumătate mai mică, 136 de milioane de euro.

Măsură a fost luată cu acordul tuturor fondurilor şi al celor de la ASF, în totală contradicţie cu modul netransparent în care a fost dată Ordonanţa 114.

Asociaţia Administratorilor de fonduri a dat imediat un comunicat în care se declară mulţumită de modificări dar mai ales de diversificarea investițiilor, metoda prin care ar putea obţine bani mai mulţi pentru cei care virează contribuţiile la pensia obligatorie administrata privat.

Ministrul de Finanţe în schimb, a lăsat de înţeles că ar fi dat Ordonanţa 114, dar ca de fapt scopul era să ajungă la forma actuală, nicidecum să o aplice pe cea iniţială.

Citește și
eugen teodorovici
Teodorovici, precizări despre situaţia companiilor de ridesharing. Întâlnire miercuri la Guvern
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ordonanţa 114 a fost promovată de Eugen Teodorovici şi de consilierul premierului Darius Vâlcov. Actul a fost modificat în privinţa taxării băncilor, dar mai are încă în vigoare prevederi legate de suprataxarea companiilor din energie şi comunicaţii, criticate de companii, care sunt şi ele negociate. Actul normativ a fost aprobat pe 21 decembrie fără nicio consultare, publicat în monitorul oficial pe 28 decembrie 2018. A devalorizat semnificativ leul în fata euro, a dus la căderea bursei şi la majorarea dobânzilor atât pentru creditele populaţiei, cât şi pentru împrumuturile luate de stat. Din cauza acesteia, inflaţia a crescut până la 4,4%, cel mai mare nivel din Uniunea Europeană, potrivit Băncii Naţionale. 

 

Declaraţiile ministrului Finanţelor:

 

 Am adoptat astăzi în ședința de guvern modificările necesare asigurării funcționării în condiții optime a administratorilor de pensii private și diversificării universului investițional. Pentru protejarea intereselor contributorilor la Pilonul II de pensie și consolidarea perspectivei unei pensii sigure, Guvernul modifică OUG 114/2018.

Ministerul Finanțelor Publice a arătat toată deschiderea și a purtat un dialog constructiv cu reprezentanții administratorilor de pensii private în vederea identificării celei mai bune soluții pentru dezvoltarea sistemului de pensii private în România.

Soluțiile agreate s-au făcut cu suportul tehnic al Autorității de Supraveghere Financiară și sunt în concordanță cu obiectivele planului de acțiune privind Uniunea Piețelor de Capital referitoare la promovarea investițiilor în infrastructură. Din experiența europeană, fondurile de pensii private joacă un rol important în realizarea investițiilor în infrastructură și în finanțarea economiei pe termen lung, contribuind la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică în Europa.


În principal, modificările vizează o nouă modalitate de calcul al capitalului social minim. Se vor asigura condiții echilibrate de funcționare a administratorilor, și se va permite dezvoltarea sustenabilă și durabilă a sistemului de pensii private, exclusiv în folosul participanților.

În acest sens, cu acordul administratorilor fondurilor de pensii, am decis creșterea capitalului social total al fondurilor cu cca 75 de milioane de euro, până la 136 de milioane de euro. În medie, un administrator va crește capitalul social al unui fond de pensie cu cca 10,7 milioane de euro, până la 19,4 milioane de euro. Infuzia de aproximativ 75,3 milioane de euro va determina astfel dezvoltarea sistemului de pensii private din România.

Astfel, capitalul social minim necesar la 31 decembrie a anului în curs este echivalentul în lei a 8% din contribuțiile virate în anul calendaristic precedent diminuate proporțional cu ponderea investițiilor în infrastructură (PPP, fonduri de investiții specializate in infrastructura) în total active la sfârșitul anului precedent. De asemenea, a fost adăugată cerința de capital social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii la data constituirii, reprezentând echivalentul în lei a 4 milioane Euro calculat la cursul de schimb al BNR.

O altă modificare este extinderea paletei de investiții permise fondurilor de pensii private. Am avut în vedere finanțarea economiei reale și a proiectelor de infrastructură, în condiții prudente de diversificare, pentru a se genera randamente superioare în beneficiul final al viitorilor pensionari.

Astfel, fondurile de pensii pot investi cu următoarele instrumente financiare:

·acțiuni și obligațiuni emise de societățile de proiect înființate in baza OUG nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat sau fonduri de învestiții specializate in infrastructura, pana la maxim 15% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

·valori mobiliare tranzacționate pe piețe reglementate emise de societăți sau fonduri imobiliare, în procent de până la 3% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii, având în vedere că fondurile imobiliare au devenit un instrument din ce în ce mai popular pentru cei care doresc să dețină active imobiliare, dar fără sa-și asume riscuri mai mari pe care această formă de investiție o poartă. Aceste fonduri au fost create pentru a elimina neajunsul generat de lichiditatea scăzută a activelor imobiliare ele fiind listate și tranzacționate.

·investiții private de capital sub forma acțiunilor și obligațiunilor la societăți sau sub forma participațiilor la fondurile de investiții private de capital în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

Pentru ca majorarea capitalului să se poată realiza în timp util a fost necesară promovarea în regim de urgență a modificărilor. Prin soluția adoptată de Guvern și agreată de reprezentanții administratorilor de pensii private se asigură un nivel adecvat al capitalului pentru desfășurarea activității în condiții prudențiale, astfel încât interesele participanților să fie protejate. Necesarul de capital a fost corelat cu nivelul contribuțiilor acumulate într-o perioadă determinată de timp și raportat la noile posibilități de investire în economia reală.

De asemenea, prin această Ordonanță de urgență creăm cadrul legal pentru investiții ale fondurilor de pensii private în infrastructură, realizate prin intermediul parteneriatului public-privat. Fondurile de pensii au posibilitatea să participe la finanțarea unor investiții și să contribuie la creșterea nivelului de trai al întregii populații.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Teodorovici: Trebuie dăm dovadă că înţelegem mesajul pe care opinia publică l-a transmis
Teodorovici: Trebuie dăm dovadă că înţelegem mesajul pe care opinia publică l-a transmis

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a dat luni asigurări că PSD nu va pierde majoritatea parlamentară.

Teodorovici, precizări despre situaţia companiilor de ridesharing. Întâlnire miercuri la Guvern
Teodorovici, precizări despre situaţia companiilor de ridesharing. Întâlnire miercuri la Guvern

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi, la Cluj, că cel mai probabil miercuri va avea loc o întâlnire la Guvern cu privire la situația companiilor de ridesharing.

Anunțul ministrului Teodorovici privind amnistia fiscală pentru persoanele juridice
Anunțul ministrului Teodorovici privind amnistia fiscală pentru persoanele juridice

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri că în cursul acestei luni se va discuta în Guvern despre amnistia fiscală pentru persoane juridice.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.