România solicită ajutor financiar de la UE pentru gestionarea efectelor războiului din Ucraina
Ministrul Finanţelor a anunțat că a semnat scrisoarea oficială adresată Comisiei Europene prin care România cere ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanşat de Rusia în Ucraina.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a anunțat, marţi, că a semnat, alături de alţi colegi din statele europene, scrisoarea oficială adresată Comisiei Europene prin care cer ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a relatat News.ro.
Câciu spune că este un demers legitim, fiindcă ne confruntăm atât cu nevoia de a adăposti sute de mii de refugiaţi de război - cea mai mare parte fiind copii, dar resimţim şi dificultăţi în lanţul de aprovizionare, plus noi provocări generate de criza energetică.
Cu ce provocări se confruntă România
„Am semnat, alături de colegi din alte state europene, scrisoarea oficială adresată Comisiei Europene prin care cerem ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanşat de Rusia în Ucraina”, a spus ministrul pe Facebook.
Acesta a adăugat că „este un demers legitim, fiindcă ne confruntăm atât cu nevoia de a adăposti sute de mii de refugiaţi de război - cea mai mare parte fiind copii, dar resimţim şi dificultăţi în lanţul de aprovizionare, plus noi provocări generate de criza energetică”.
„Am cerut Comisiei Europene flexibilitate în bugetul european multianual pentru a transfera fonduri suplimentare statelor membre care se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiaţi ucraineni. Totodată, considerăm că este nevoie de noi mecanisme de finanţare pentru a ajuta economia şi companiile locale să facă faţă acestei perioade complicate,” a mai spus Câciu.
Ministrul a declarat că ”dorim să folosim toate aceste fonduri europene pentru sprijinirea populaţiei şi a mediului de afaceri, fiindcă aceasta este singura modalitate prin care putem atenua impactul provocat de acest război asupra costului vieţii tuturor românilor”.
Românii sunt deja mai cumpătați când stabilesc bugetul de vacanță
Mulți reduc numărul nopților de cazare sau rezervă doar un weekend. De multe ori aleg pensiuni ori apartamente închiriate de privați.
Mulți turiști care vin la Sinaia poposesc doar o zi în stațiune. Le e îndeajuns pentru o plimbare prin oraș și o vizită la castel, urmate de câteva ore petrecute la cota 2.000. Puțini sunt cei care mai rezervă o camera la hotel si o masă la restaurant.
„Avem zile în care deja scăderea e foarte importantă”
Într-o zi de weekend, în stațiune ajung în jur de 3.000 de turiști. Totuși, cei care aleg să se cazeze aleg mici pensiuni sau apartamente.
Paul Popa, de la Centrul de Promovare și Informare Turistică Sinaia, a spus: „Contextul în care ne aflăm acuma economic și social ne îndreaptă spre cumpătare. Un 30, 40, 50 la sută rămâneau pentru o noapte, ne-am dus sub 20 la sută. Avem zile în care deja scăderea e foarte importantă”.
Romeo Almașan, administrator hotel, a spus: „Turiștii într-adevăr au un buget mai redus, nu mai rezervă pe perioade mai lungi, în general aleg weekendurile.”
Unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casă. Câtă electricitate consumă
Sursa: News.ro
Etichete: Ucraina, romania, ue, adrian caciu, ministrul finantelor,
Dată publicare:
03-05-2022 13:25