România solicită ajutor financiar de la UE pentru gestionarea efectelor războiului din Ucraina

ministrului de Finanțe
Agerpres

Ministrul Finanţelor a anunțat că a semnat scrisoarea oficială adresată Comisiei Europene prin care România cere ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a anunțat, marţi, că a semnat, alături de alţi colegi din statele europene, scrisoarea oficială adresată Comisiei Europene prin care cer ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a relatat News.ro.

Câciu spune că este un demers legitim, fiindcă ne confruntăm atât cu nevoia de a adăposti sute de mii de refugiaţi de război - cea mai mare parte fiind copii, dar resimţim şi dificultăţi în lanţul de aprovizionare, plus noi provocări generate de criza energetică.

Cu ce provocări se confruntă România

„Am semnat, alături de colegi din alte state europene, scrisoarea oficială adresată Comisiei Europene prin care cerem ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanşat de Rusia în Ucraina”, a spus ministrul pe Facebook.

Acesta a adăugat că „este un demers legitim, fiindcă ne confruntăm atât cu nevoia de a adăposti sute de mii de refugiaţi de război - cea mai mare parte fiind copii, dar resimţim şi dificultăţi în lanţul de aprovizionare, plus noi provocări generate de criza energetică”.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

„Am cerut Comisiei Europene flexibilitate în bugetul european multianual pentru a transfera fonduri suplimentare statelor membre care se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiaţi ucraineni. Totodată, considerăm că este nevoie de noi mecanisme de finanţare pentru a ajuta economia şi companiile locale să facă faţă acestei perioade complicate,” a mai spus Câciu.

Ministrul a declarat că ”dorim să folosim toate aceste fonduri europene pentru sprijinirea populaţiei şi a mediului de afaceri, fiindcă aceasta este singura modalitate prin care putem atenua impactul provocat de acest război asupra costului vieţii tuturor românilor”.

Românii sunt deja mai cumpătați când stabilesc bugetul de vacanță

Deja, teama de recesiune, dar și conflictul de la granițele țării, îi fac pe români mai cumpătați atunci când stabilesc bugetul de vacanță.

Mulți reduc numărul nopților de cazare sau rezervă doar un weekend. De multe ori aleg pensiuni ori apartamente închiriate de privați.

Mulți turiști care vin la Sinaia poposesc doar o zi în stațiune. Le e îndeajuns pentru o plimbare prin oraș și o vizită la castel, urmate de câteva ore petrecute la cota 2.000. Puțini sunt cei care mai rezervă o camera la hotel si o masă la restaurant.

„Avem zile în care deja scăderea e foarte importantă”

Într-o zi de weekend, în stațiune ajung în jur de 3.000 de turiști. Totuși, cei care aleg să se cazeze aleg mici pensiuni sau apartamente.

Paul Popa, de la Centrul de Promovare și Informare Turistică Sinaia, a spus: „Contextul în care ne aflăm acuma economic și social ne îndreaptă spre cumpătare. Un 30, 40, 50 la sută rămâneau pentru o noapte, ne-am dus sub 20 la sută. Avem zile în care deja scăderea e foarte importantă”.

Romeo Almașan, administrator hotel, a spus: „Turiștii într-adevăr au un buget mai redus, nu mai rezervă pe perioade mai lungi, în general aleg weekendurile.”

CITEȘTE ȘI: Creștere economică mai mică. Comisia de Prognoză a revizuit în scădere semnificativă estimarea inițială, la 2,9%

Unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casă. Câtă electricitate consumă

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ministrul Muncii a anunțat care sunt zilele exacte în care vor fi virate pensiile, anticipat, înainte de Paște
Ministrul Muncii a anunțat care sunt zilele exacte în care vor fi virate pensiile, anticipat, înainte de Paște

Pensiile vor fi virate în avans în luna mai, înainte de Paşte și vor ajunge în conturile pensionarilor în zilele de 2-3 mai. De asemenea, prin Poşta Română, urmează să fie livrate până în ziua de 3 mai, inclusiv.

Probleme mari peste ocean. Creșterea economică a SUA, mult sub așteptări
Probleme mari peste ocean. Creșterea economică a SUA, mult sub așteptări

Economia americană a crescut cu doar 1,6% în primul trimestru, semnificativ sub rata de 2,4% așteptată de economiști, scrie Profit.ro. 

Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.