Ministerul Finanţelor: S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă
Ministerul Finanţelor anunţă, luni seară, că Agenţia de rating S&P a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi perspectiva stabilã.
„Decizia reconfirmãrii ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinutã, în opinia agenţiei, de stocul moderat de datorie externã şi guvernamentalã şi de perspectivele solide de creştere ale ţãrii noastre în urmãtorii doi ani. Totodatã, S&P anticipeazã cã angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţã (MRR) al Uniunii Europene vor continua sã ancoreze reformele politice ale autoritãţilor române”, arată, luni seară, oficialii Ministerului Finanţelor, îtr-un comunicat de presă.
Ministrul Marcel Boloş apreciază că „raportul confirmã cã investiţiile pe care le finanţãm din bani europeni şi pentru care asigurãm cofinanţãrile vor sprijini o perspectivã de creştere economicã substanţialã de aproximativ 3,6%, în medie, între 2025 şi 2027”.
„Pentru noi, este o recunoaştere a eforturilor constante de a gestiona datoria externã şi guvernamentalã într-un mod responsabil, în timp ce ne concentrãm aspura reformelor structurale pe care ni le-am asumat. În acelaşi timp, este un semnal de încredere pentru investitori cã România rãmâne pe o traiectorie pozitivã de dezvoltare”, a transmis ministrul Marcel Boloş.
Potrivit Ministerului Finanţelor, în evaluarea realizatã S&P evidenţiazã atât rezilienţa de care a dat dovadã piaţa muncii din ţara noastrã, cât şi faptul cã şomajul rãmâne aproape de minimele istorice înregistrate.
„Principalii factori care ar putea conduce la îmbunãtãţirea ratingului de ţarã sau a perspectivei sunt reducerea substanţialã a deficitului fiscal şi înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB. Totodatã, scãderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunãtãţirea structurii datoriei şi reducerea puternicã a deficitelor externe pot reprezenta alţi factori pozitivi pentru ratingul de credit al României”, a mai transmis Ministerul Finanţelor.
Instituţia precizează că principalii factori care ar putea conduce la înrãutãţirea ratingului de ţarã sau a perspectivei sunt: creşterea deficitelor guvernamentale şi al nivelului datoriei publice ca procent din PIB peste proiecţiile actuale ale agenţiei.