România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.
Potrivit meteorologilor, în jumătate de țară este secetă. În sudul Olteniei, Dunărea s-a retras în anumite porțiuni și cu doi metri de la mal. Din cauza arşiţei, au murit şi peştii din lacuri.
Pescar: „Se poate face baie”
Reporter: E caldă?
Pescar: „18-20 de grade! Nu are mai puțin!"
De câteva zile, sudul țării fierbe. La Calafat, pe malul Dunării, termometrele au arătat peste 30 de grade. Anul trecut, la aceeași dată, erau...15.
Debitul normal pentru luna aprilie este de 7.900 de metri cubi pe secundă, însă acum valorile sunt de doar 5.300 metri cubi pe secundă la intrarea în țară.
Pescar: „Era până pe aici, acum a scăzut foarte mult, cam jumate de metru…40 de centimetri de joi până azi dimineață."
Și la Maglavit, în zona secetoasă a Olteniei, Dunărea s-a retras vizibil în unele locuri. În câteva lacuri, peștii au murit.
Pescar: „Cred că 2 metri, 2 metri și ceva s-a retras. Nu au fost niciodată în luna aprilie temperaturi de 30 de grade."
De altfel, rezerva de umiditate din sol este la un nivel critic. Potrivit meteorologilor, avem secetă pedologică puternică, iar conținutul de apă are valori extrem de scăzute, în mai mult de jumătate din țară. Practic, porțiuni întinse se usucă de la o zi la alta.
Pe de altă parte, în Prahova și Vrancea, zeci de fermieri au protestat în fața stațiilor de lansare a rachetelor antigrindină. Agricultorii susțin că sistemul care dispersează norii plini de gheață oprește, de fapt, toată ploaia care nu mai ajunge pe câmpurile lucrate de ei.
Fermier:„Toate ploile care au fost anunțate, se anunțau 30 de litri, la noi cădeau trei litri."
Toader Munteanu, fermier: „Ne uităm cum apar norii, începe să plouă, și încep să tragă, și bum, și bum, și se liniștește ploaia, se liniștesc și norii, și nu pică nici fir de grindină și nu mai pică nici ploaie."
Specialiștii unității de combatere a grindinei spun că temerile fermierilor sunt nefondate: rachetele cu ioni de argint nu fac rău mediului și nici nu împiedică norul de ploaie să ajungă în zona culturilor.
Vasile Enache, Sistemul Național Antigrindină: „Se transformă în apă și provoacă o ploaie abundentă, dar norul nu este distrus."
Gheorghe Căunei Florescu, Sistemul Național Antigrindină: „Luați Turcia, luaţi Italia și alte ţări care vor să implementeze acum sistem, efectiv, pentru că i-au terminat fenomenele extreme."
Potrivit specialiștilor, culturile de grâu sunt cele mai afectate de secetă.