Măsură disperată a Rusiei pentru a scoate valuta de la "saltea": ar putea începe să vândă aur populației
Cu o monedă în cădere liberă pe piețele de tranzacționare, un pachet complex de sancțiuni aplicate și într-o izolare din ce în ce mai clară, economia rusă are nevoie disperată de valută. O soluție ar putea fi un program național "aur pe valută".
Măsurile luate până acum de banca centrală a Rusiei, respectiv interzicerea, practic, achiziționării de valută și limitarea extragerilor din conturile în valută la cel mult 10.000 de dolari per deponent per bancă nu par a fi suficiente pentru a bloca exodul de valută din Federația Rusă.
O soluție ar putea fi un program național prin care populația să poată cumpăra "aur comercial" contra valută. Banca centrală a Federației Ruse ar putea folosi astfel o parte din rezerva consistentă de aur, estimată la peste 2.200 de tone în toamna anului trecut (spre comparație rezerva de aur a României este de circa 104 tone) pentru a achizițona valută din economie, de la populație.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Ținând cont de faptul că președintele a promulgat astăzi (9 martie, n.r.) legea prin care cumpărarea de aur comercial cu valută este scutită de TVA cred că putem vorbi despre o nouă soluție pentru a putea reduce impactul sancțiunilor externe iar această soluție este să permitem populației să cumpere aur în schimbul valutei pe care o are", a declarat Alexei Moiseev, ministru-adjunct în Ministerul Finanțelor din Federația Rusă, conform Interfax.
În momentul de față achiziționarea de aur comercial cu moneda locală, rubla, este deja scutită de TVA.
O astfel de măsură ar putea atrage din economie nu doar valuta limitată scoasă din depozitele populației, ci și pe cea ținută "la saltea".
De la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina rubla a pierdut nu mai puțin de 50% față de dolarul american, de la un curs de 81 de ruble pe 24 februarie la unul de 120 de ruble pentru un dolar astăzi (9 martie), cu un vârf istoric de 139 de ruble/dolar atins pe 8 martie.
Agențiile de rating, printre care și Fitch, au retrogradat rating-ul de țară al Federației Ruse până la un nivel care indică un faliment iminent, în condițiile în care Federația nu va avea suficientă valută pentru a-și onora plata titlurilor de stat care ajung la scadență.