Preturile legumelor se vor dubla in luna martie, ameninta producatorii


Ultimul update: Miercuri 26 Septembrie 2012 20:09
Data publicarii: Joi 01 Martie 2012 13:23
Categorie: Stiri Economice

Primavara nu vine doar cu soare in suflete, ci si cu vesti dintre cele mai proaste pentru toti cumparatorii. Producatorii de legume ne ameninta ca vor dubla preturile.

Ei spun ca serele au fost distruse de zapezi. La fel de adevarat este ca n-au pornit instalatiile de incalzire si au asteptat sa treaca iarna, ca sa planteze rosii, castraveti, si verdeturi.

Cel mai mare producator de legume de langa Bucuresti are sere pe 90 de hectare insa viscolul a facut ravagii.

Daca administratorii ar fi dat drumul la caldura din timp si nu s-ar fi zgarcit nu ar fi vorbit acum despre in dezastru.

''Daca e sera trebuie sa fie calda pe toata perioada de iarna. fiind cheltuielile foarte mari cu agentul termic nu ne permitem sa le mai cultivam iarna si le impingem putin spre primavara, explica Victor Nitu, director de sera.

Si uite-asa in timp ce romanii isi plang singuri de mila in magazine gasim legumele din Olanda, Grecia sau Turcia. Si asta nu ar fi cea mai mare problema.

Cristian Rusu,seful patronatului HORTIFRUCT spune ca "preturile se vor dubla fata de anul trecut, primele legume romanesti vor aparea abia in luna mai si de asta se vor folosi importatorii care vor tine preturile sus".

Produsele de import sunt de doua ori mai scumpe fata de cele autohtone. Cultivatorii cauta vinovatii in alta parte.

Din Harghita cartofii pleaca cu 40 de bani pe kilogram, iar pana la Bucuresti se scumpesc de 5 ori, insa diferenta nu poate fi explicata doar prin costul transportului.

Din pacate nimeni nu sare in apararea clientilor. Nici macar ministrul Agriculturii.

"Ministerul nu poate impune preturile, piata isi face propriile preturi, dar vom avea legume cu o luna mai tarziu", spune Stelian Fuia, ministrul Agriculturii.

Proprietari de sere spun ca astfel de situatii ar putea fi evitate daca statul le-ar subventiona costurile cu incalzirea.

CE si FMI ne someaza sa liberalizam preturile la gaze si electricitate. Cu cat vor creste facturile
Rompetrol a scumpit benzina si motorina dupa ce OMV Petrom a majorat preturile la maxime absolute
VIDEO PROTVPLUS.RO