România, pe ultimul loc în Europa privind educația financiară. ONG-urile cer cursuri în școli
România este pe ultimul loc într-un top european privind educația financiară: doar 22% dintre români sunt alfabetizați financiar. Media europeană este mai mult decât dublă: 55%.
O soluție ar fi ca educația economică să înceapă de la vârste mici, în școli. Mai multe ONG-uri cer Ministerului Educației să introducă în programă astfel de cursuri, pentru ca elevii să aibă șansa de a ajunge mai târziu lideri cu inițiativă.
Gloria este în clasa a 4-a și după ce a urmat un curs de educație antreprenorială pentru copii, știe ce înseamnă o analiză SWAT, ceva ce în sistemul educațional românesc se învață abia la facultate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gloria: ”Mie mi-ar plăcea foarte mult să facem și acest lucru la școală, căci e foarte important ca copiii din școală să învețe cât de importantă este muncă în echipă."
Din păcate, în școlile de stat nu există astfel de cursuri pentru copii. Și nici lucrul în echipa nu este o metodă foarte des folosită.
Directiva Comisiei Europene este ca școlile să implementeze educația antreprenorială și economică încă din primii ani de școală.
Nu numai școala, ci și părinții ar trebui să îi obișnuiască pe cei mici cu principii economice de bază.
Alex Zamfir, autorul blogului "Cel mai bun tată": "Banul este o noțiune foarte abstractă pentru copil pentru mulți ani și atunci încercăm să îi povestim despre valoarea banilor, fie prin faptul că nu îi cumpărăm tot ce și-ar dori el și îi spunem că ar trebui să muncim, fie că îl punem să își cumpere lucruri din banii lui".
Alexei Axinte, inițiatorul unui program de educație antreprenorială: "Peste 15-20 de ani, când ei vor deveni adulți, relațiile profesionale nu vor mai fi cele de astăzi, fiecare om va fi propriul lui stăpân, propriul lui antreprenor. De fapt, fiecare individ va intra în colaborare cu alte antreprize mai mari, dar el însuși va fi o antrepriză în sine. Și el trebuie să știe să gestioneze realitatea asta încă de mic. La vârsta asta își poate dezvolta abilitățile.”
În România, un curs de educație antreprenorială pentru copii costă aproximativ 100 de euro pe lună, iar un modul poate să dureze 2 ani.