Intrebarile prin care 100 de liceeni din Bucuresti i-au "incuiat" pe bancherii veniti sa le dea o lectie de economie
"De ce sa avem incredere in banci, cand atat de multi oameni raman fara case din cauza lor?" Sau "de ce banca imi ia 10% comision, atunci cand scot bani de la bancomat"?
Acestea sunt intrebari pe care peste 100 de liceeni din Capitala le-au adresat miercuri bancherilor veniti sa le predea o lectie de economie aplicata.
Cursurile de termeni bancari au loc intr-o perioada in care increderea in banci este la cote foarte mici, iar noi suntem pe ultimul loc in Europa la cunoasterea informatiilor financiare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Eleva: De ce ar trebui sa avem incredere in banci cand foarte multi oameni si-au pierdut casele datorita dumneavoastra?
Seful ARB: Datorita noua? da, va raspund...
Eleva - Datorita bancilor... Si datorita dobanzilor foarte mari si creditelor care...
Seful ARB - Stiu, intrebarea e.. ok
Eleva: Intrebarea e foarte buna, zic eu.
Seful ARB: in primul rand haideti sa vedem perceptia de care va spuneam. Ce inseamna foarte multi oameni? Stiti cati oameni? Daca bancile nu ar recupera creditele, nu ar fi in masura sa plateasca dobanzile."
Elevii din prima generatie nascuta odata cu aparitia cardului in Romania au vrut sa afle si de ce bancile le iau comisioane, atunci cand retrag bani de la bancomat.
Oana Ilas, reprezentanta unei banci comerciale: "Functionarea bancomatelor, alimentarea lor cu cash, comunicatiile care sa functioneze 24 de ore din 24 reprezinta costuri pentru banca"
Baiat: Tot ce am auzit acum a fost nou.
Reporter: Nu stiai nimic?
Baiat: Nimic, nu...nu m-am interesat."
Fata: "Cand lucrezi la banca, nu-ti trebuie si tie niste profit din ceea ce bagam noi acolo? Nu intelegi chestia asta, ca tu iti vrei banii inapoi, dar si ei trebuie sa isi ia salariile si oamenii care lucreaza trebuie sa isi ia salariile din chestia asta."
Bancherii i-au sfatuit pe liceenii de clasa a X-a, a XI-a si a a XII-a ca atunci cand vor vrea sa ia un credit, sa studieze foate bine ofertele si contractele, si sa nu se imprumute decat daca isi permit sa plateasca ratele.
Reporter: Ti-ai lua un credit?
Elev: Nu, cunosc foarte multe persoane care fac credite si in timp platesc foarte mult si ajung..deloc bine."
Intalnirea "IQ bancar pentru liceeni" a dura doua ore, iar multi adolescenti si-au pierdut rabdarea, s-au ridicat si au plecat. Moment in care bancherii i-au facut sa se simta importanti.
Marius Flore, reprezentantul unei banci: "Inclusiv bancile trebuie sa se adapteze la ceea ce vreti voi, la nevoile voastre, voi sunteti cei care setati trendul. De ce? Pentru ca voi aveti un device in buzunar cu care vreti sa controlati totul"
Potrivit unui studiu international facut anul trecut, increderea in banci a romanilor e la cota cea mai mica din Uniunea Europeana. In acelasi timp, indicele educatiei finaciare facut de Banca Mondiala ne plaseaza pe locul 124 din 143 de state.
Sursa: Pro TV
Etichete: banci, educatie financiara, bancomat, comision, liceeni,
Dată publicare:
20-04-2016 18:59