Copiii, transformati in investitori de cursurile de educatie financiara. Ce fac, mai nou, cu banii de buzunar de la parinti

Ultima actualizare: 24-06-2017 07:03

Copiii trebuie sa inteleaga devreme valoarea banilor, iar lectiile de acum le vor fi de mare folos mai tarziu. Insa educatia financiara le-o fac parintii, nu si scoala, cum ar fi trebui de fapt, spun specialistii in finante.

Cei mici trebuie incurajati sa-si gestioneze banii de buzunar, ca sa se descurce mai usor cand vor fi pe cont propriu.

Un sondaj recent arata ca intre 5 si 10 lei primesc, in medie, ca bani de buzunar, copiii din Bucuresti care au varste cuprinse intre 6 si 9 ani.

"Am 10 lei. Pot cumpara un lantisor argint", afirma un copil.

"Banii ii pun in portofel. Am 280. Vreau sa-i strang si cand fac 9 ani sa mi iau telefon", spune alt copil.

Acesti copii, dar si altii, participa la un curs de educatie financiara, unde cu ajutorul jocurilor interactive au aflat notiuni elementare despre economie si s-au distrat.

Emilia Zainel, trainer Scoala de valori: "Unii sunt curiosi de cum sa isi gestioneze pusculita. Diferenta e ca nu-si mai cumpara ciocolata ci vor iphone, o tableta, unii aduna pentru haine sau excursii."

Sunt lucruri pe care ar trebui sa le afle inca de la gradinita, spun specialistii in finante: cum sa economiseasca bani sau care e valoarea lor.

Silvia Bogdan, coordonator Scoala de valori: "Exita o materie optionala la nivel national, la clasa a 3-a, e extrem de putin. Educatia financiara e importanta de la gradinita, pentru ca, spre exemplu, copiii de 6, 7, 8 ani primesc bani de buzunar. Primesc bani in fiecare zi, intre 5 si 10 lei."

Iar pe masura ce inainteaza in varsta cresc si asteptarile, la fel si bugetul. La adolescentii de pana in 16 ani, banii de buzunar depasesc lunar 500 de lei.

Shelly, unul dintre cei mai cunoscuti vloggeri din Romania, e independent financiar inca de la 13 ani. Parintii au fost cei care l-au invatat sa-si gestioneze bugetul.

"Se intampla sa am niste bani pe mana la 16 ani. Am constientizat valoarea banului de mic, ai mei nu mi-au dat bani. Au asteptat ca eu sa ard si sa-mi doresc tare acel lucru si sa fac ceva productiv. Imi doream camera si sa fac ceva cu vloggul. In scoala n-ar trebui sa se invete doar despre clasici, ci despre lucruri practice, iar cursurile de educatie financiara ar trebui sa fie facute ca lumea, sa te descurci in viata", spune el.

Mai multe scoli private, in schimb, au introdus din clasele mici educatia financiara ca materie de baza.

"Cei mici invata valoarea banilor prin piese de teatru, in timp ce elevii de liceu afla informatii despre cardul de economii sau ce e inflatia", spune o profesoara.

Mai multi voluntari de la un ONG organizeaza in toata tara diverse activitati financiare pentru elevi, cum ar fi targuri la care cei mici isi vand reciproc obiecte si invata arta negocierii sau concursuri si vizite in institutii financiare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO