BNR cere educatie financiara in scoli. 52% dintre romani nu stiu nimic despre servicii, iar 6% inca mai cumpara pe caiet

Ultima actualizare: 07-02-2016 07:01

''Asa cum o persoana fara permis nu are ce cauta la volan, un om care nu stie raspunsul la intrebari financiare de baza nu ar trebui sa primeasca credite''.

Propunerea ii apartine economistului sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea. BNR, dar si bancile comerciale din Romania, sustin introducerea obligatorie in scoala a educatiei financiare, pentru ca suntem ultimii in Europa la acest capitol.

Este chiar ingrijoratoare lipsa notiunilor financiare la noi, suntem pe locul 124 din 143 de tari, in lume. Unde sunt problemele? Iata acest grafic, este indicele educatiei financiare pentru Romania, facut de Banca Mondiala. Coloanele pe care le vedeti aici sunt categoriile de varsta care stiu cele mai multe informatii despre credite, bani sau carduri. Din pacate, insa, din 2020 de oameni cati au raspuns chestionarelor din studiu cei mai multi sunt cei care nu stiu nimic sau nu vor sa invete fac impreuna 55%. Incepatorii si avansatii sunt minoritari - au 43%.

Cat despre ce servicii financiare folosim? 52% dintre noi, nimic, niciunul. 16% au card, aproape 10 procente, credite si peste 8% se imprumuta la prieteni si rude. Dar cam 6 procente inca mai cumpara pe caiet de la magazine. Asta ne face sa fim pe harta Europei cel putin, ultimii, coada clasamentului la capitolul bancarizare. Tin aproape vecinii bulgari si unguri, in timp ce in Franta si in Finlanda aproape toti cetatenii au conturi bancare si carduri.

Pentru toate aceste motive, Banca Nationala cere introducerea educatiei financiare in scoli cat mai devreme.

Valentin Lazea, economistul sefl al BNR: "Asa cum o persoana care nu are permis, nu are ce cauta la volanul unei masini, pe un drum, asa o persoana care vrea un credit si nu raspunde la niste intrebari basic, n-ar trebui sa il primeasca. E o propunere. Il protejam de un pericol mare pe cetatean."

Deocamdata Manualul de Educatia Financiara facut de expertii Bancii Nationale este optional pentru clasa a 3-a si a 4-a, la alegerea scolii. Din semestrul 2 al acestui an vor fi si lectii despre bani la gradinita.

Ligia-Georgescu Golosoiu, expert BNR, autoarea manualului de clasa a III-a: "Facem exercitii, coloram, cantam, spunem poezii pe tema banilor si ii invatam ca au valoare, ca sunt obtinuti prin munca parintilor astfel incat sa-i respecte pe parinti pentru munca lor. Am reusit sa lansam si proiectul pentru notiuni introductive in invatamantul prescolar."

Gabriel Ispas, secretar de stat in Ministerul Educatiei: "Este cursul cu cel mai mare grad de reusita din tot ce inseamna optionale."

BNR sustine ca Bancile comerciale ar trebui sa faca educatie financiara pentru toti romanii.

Valentin Lazea, economistul sef al BNR: "In ce priveste educarea celor maturi, care nu mai sunt in scoala, a consumatorilor, aici rolul bancilor comerciale este decisiv."

Bancile comerciale cer si ele educatia financiara in scoli, iar in noul plan cadru pentru clasa a 8-a, aflat in dezbatere publica, Ministerul Educatiei propune aceasta materie ca obligatorie.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO