Mai multe modificări ale Codului Fiscal au intrat în vigoare. În ce situații vom fi taxați suplimentar
Au intrat în vigoare mai multe modificări ale Codului Fiscal. Sunt menite să aducă venituri mai mari la bugetul de stat. Dar asta presupune că noi toți vom fi taxați suplimentar în unele situații.
De pildă, micro-întreprinderile trebuie să angajeze măcar un om dacă doresc să-și mențină regimul de impozitare pe cifra de afaceri. Iar hotelurile și restaurantele vor plăti TVA cu 4 procente mai mare.
De la 1 ianuarie, impozitul pe rulaj datorat de microîntreprinderi a scăzut de la 3 la 1%.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Nu toate societățile se vor putea bucura de asta - doar cele care au o cifra de afaceri anuală mai mică de 500.000 de euro și care au măcar un angajat, plătit cu salariul minim pe economie. Firmele fără angajați vor plăti obligatoriu impozit de 16% din profit.
Valentina Saygo, consultant fiscal: „Și apare întrebarea: mă angajez la firma mea sau nu mă angajez? Dacă antreprenorul se angajează pe el, la toate cheltuielile pe care le are, vine cu cheltuielile salariale pe un an de zile”.
Iar dacă la final reușește să iasă pe plus, va plăti și impozit mai mare pe dividende - 8 procente, în loc de 5, ca pâna acum.
Sunt vești și pentru angajați.
Din acest an, autoritățile au introdus un plafon pentru neimpozitarea unor beneficii precum tichetele de masă, de vacanță, asigurările de sănătate, sau sumele acordate pentru cei care lucrează de acasă. Limita pentru care aceste venituri nu se impozitează este de 33% din salariul de bază al angajatului.
Crește și TVA-ul pentru serviciile de cazare, restaurant și catering - de la 5 la 9 la sută. Vom resimți noua taxă în prețuri, avertizează industria ospitalității.
Dragoș Petrescu, membru consiliul director Hora: „Vom regăsi în nota de plată acest TVA majorat și va fi in trend cu toate majorările din anul trecut. Operatorii au suportat creșteri de preț în zona materiilor prime, în zona creșterilor salariale, în zona utilităților”.
Dacă aveați de gând să cumpărați anul acesta o locuință, trebuie să știți că mai puteți beneficia de TVA redus, de 5%, doar dacă prețul acesteia este de maximum 600.000 de lei, adică aproximativ 120.000 de euro. Iar cota redusă de TVA se aplică pentru o singură achiziție.
Excepție de la noua regulă fac apartamentele pentru care s-a plătit deja un avans de anul trecut.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat și modul în care se vor desfășura controalele sale în 2023. Contribuabilii vor fi preveniți în privința neconformităților depistate și vor avea timp să-și corecteze greșelile, înainte de fi sancționați.
Lucian Ovidiu Heiuș, președinte ANAF: „Până la începerea inspectiei fiscale, contribuabilul poate depune sau corecta declarațiile de impunere sau să își clarifice riscurile identificate și controlul nu va mai avea loc”.
România se află printre ultimele țări din Uniunea Europeana în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor. Ponderea acestor încasări este de numai 27,3% din produsul intern brut, în vreme ce media uniunii se ridică la 42%.